Bilgisayar dünyasında yavaş da olsa üreticiler yenilikler geliştirerek kullanıcılara daha verimli bir ortam sunmak için çalışıyor. Bununla birlikte kuantum fiziği çok daha hızlı ilerliyor ve şaşırtıcı sonuçlar elde ediliyor.
Avuç içi boyutlara 25 milyon TB veri
Japon araştırmacılar 5cm çapındaki bir elmas plakaya tam 25 exabyte ya da 25 milyon TB veri sığdırmayı başardı. Bu rakam Steam kütüphanesinin tam 6250 kez komple kaydedilmesine eşit.
DDR5 belleklerde rekor
Elbette bilgisayarımıza takarak kullanabileceğimiz bir depolama biriminden bahsetmiyoruz. Araştırmacılar birler ve sıfırları aynı anda verebilen bir kubiti yerleştirebilmek için elmaslardaki kusurlardan faydalanıyor.
Bu kusurlar karbon atomunun yerini almış iki yan yana nitrojen atomu barındırıyor ve bir elektronun belirli dönüş hareketini okuma imkânı veriyor. Bu da kuantum bilgisayarlar için hayati önem taşıyor.
Araştırmacılar bu nitrojen yapısını depolama olarak kullanabilmek için süreklilik arz eden bir tedarik çözümü geliştirmiş. Bu sayede 55mm ölçüsünde elmas plakalar elde edilmiş. Bugüne kadar ticari olarak kullanılabilen elmas ölçüsü 4mm kare idi. Bunlara Kenzan Elması adı verilmiş. Araştırmacılar Kenzan Elması’nın en erken 2023 yılında kuantum bilgisayarlarda kullanılabileceğini belirtiyor.
Kaynak: Donanimhaber
Xiaomi'nin alt markası Redmi, yeni bir marka kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Yenilenen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle…
Cam kurbağalar, doğada hayatta kalmak için olağanüstü gizlenme yetenekleri geliştirmiştir. Bu yazıda, bu ilginç canlıların…
Hayal kurmanın beyin üzerindeki etkilerini keşfedin! Hayal gücünün nasıl çalıştığını, zihinsel sağlığı olumlu yönde nasıl…
BMW'nin Hofmeister kıvrımı, otomobil tasarımında ikonik bir imza olarak öne çıkıyor. Bu eşsiz tasarım unsuru,…
Elon Musk, X platformunda yeni beğenme özelliğini tanıttı! Bu özellik, kullanıcıların içeriklerle etkileşimini artırmayı hedefliyor.…
Okyanusta keşfedilen gizemli cisim, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Yumurtadan robotik incelemelere kadar uzanan bu heyecan…