Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaBilim2700 Yıl Önce Yapılmış Onlarca Petroglif Keşfedildi

2700 Yıl Önce Yapılmış Onlarca Petroglif Keşfedildi

İsveç’in batısında çalışmalar gerçekleştiren araştırmacılar, büyüleyici bir keşfe imza attı. Bilim insanları, bölgede yaklaşık 2700 yıl öncesine ait yaklaşık 40 petroglif buldu. Petroglifler, kayaların üzerinde kazma, oyma vb. yöntemlerle oluşturulan şekillere deniyor.

Araştırmacılardan Martin Östholm, Live Science’a yaptığı açıklamalarda petrogliflerin eskiden bir adanın parçası olan bir granit kayanın yüzünde oluşturulduğunu ifade etti. Östholm, bunun da insanların şekilleri oluşturmak için bir gemi veya buz üstüne inşa edilen bir platformun üstünde durması gerekmiş olabileceğini de ekledi.

Petrogliflerde insanlar, gemiler ve hayvanlar tasvir ediliyor

Ulaş Utku Bozdoğan: 2700 Yıl Önce Yapılmış Onlarca Petroglif Keşfedildi 1

Binlerce yıl öncesine ait olduğu aktarılan petroglifler; gemiler, insanlar ve hayvanlar gibi şeyleri tasvir ediyor. Ayrıca at olduğu tahmin edilen dört ayaklı yaratıklara da rastlanabiliyor. Şekillerden en büyüğü, 4 metre uzunluğunda olan ve bir gemiyi tasvir eden bir petroglif. Arkeologlar, normalde bu şekillerin çoğunun boyutunun 30 ila 40 cm arasında değiştiğini ifade ediyor.

Ulaş Utku Bozdoğan: 2700 Yıl Önce Yapılmış Onlarca Petroglif Keşfedildi 3

Araştırmalarının devam ettiğini söyleyen Östholm, insanların granit kaya yüzüne sert taşlar vurmak için petroglifleri oluşturduğunu aktarıyor. Bu şekilde, alttaki beyaz tabakanın açığa çıktığını ve karadan veya geçen gemilerden görülebildiğini de ekliyor.

Ulaş Utku Bozdoğan: 2700 Yıl Önce Yapılmış Onlarca Petroglif Keşfedildi 5

Neden petrogliflerin yapıldığı kesin olarak bilinmiyor; ancak bazı araştırmacılara göre insanlar, mülkiyetlerini işaretlemek için böyle şeyler yapmış olabilirler. Öte yandan diğer bilim insanları, hikâye anlatma gibi amaçlar için petrogliflerin oluşturulmuş olabileceğini düşünüyor.

Keşif, daha önce de bu tarz bulgulara ulaşılan İsveç’e bağlı Bohuslän’da gerçekleştirildi. Petroglif arayan raştırmacılar, yosun kaplı bir kayayla karşılaştıklarında insan yapımı gibi görünen bazı çizgilere rastladı. Yosun kaldırıldığında ise keşfedilen petrogliflere ulaşıldı. Araştırmacılar, kayanın çok dik olmasından dolayı oymalara ulaşmak için bir platformun üzerinde durmak zorunda kaldı.

Kaynak:  Webtekno

Avatar Of Ulaş Utku Bozdoğan
Ulaş Utku Bozdoğan
Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Trend Yazılar

Son Yorumlar