Tekno Takip

46 inçlik dokuma ekran geliştirildi: Perde olarak da kullanılabilir

Şinasi Kaya: 46 inçlik dokuma ekran geliştirildi: Perde olarak da kullanılabilir 3

Şinasi Kaya: 46 inçlik dokuma ekran geliştirildi: Perde olarak da kullanılabilir 1

Akıllı tekstillerin geliştirilmesi belirli açılardan zor olduğu için genellikle boyut ve kapsam açısından sınırlılar. Yeni geliştirilen bir akıllı tekstil bu zorlukları aşmış gibi görünüyor. Bir araştırma ekibi, mevcut endüstriyel üretim süreçleri kullanılarak yapılabilecek aktif elektronik, algılama, enerji ve fotonik işlevlerin birleştirildiği 46 inç büyüklüğünde tamamen dokuma akıllı tekstil ekran geliştirdi.

Sürdürülebilir malzemelerden üretilmesi amaçlanıyor

Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının liderliğindeki bir ekip, akıllı tekstillerde yeni bir dönem başlatabilecek, birçok alana uyarlanabilecek, daha önce geliştirilen akıllı tekstillere göre daha kolay üretilebilecek bir ürün geliştirdiler.

Teknolojiyi dokuma ile uyumlu hale getirmek için araştırmacılar, her bir fiber bileşeni tekstil üretim ekipmanlarında kullanılabilecekleri şekilde, yeterince esnemeye dayanabilecek malzemelerle kapladılar.

Geliştirilen ürün bir ekran olarak çalışabiliyor, çeşitli girdileri izleyebiliyor veya daha sonra kullanmak üzere enerji depolayabiliyor. Ayrıca radyo frekansı sinyallerini, dokunmayı, ışığı ve sıcaklığı algılayabiliyor. Aynı zamanda sarılabiliyor olması sayesinde ticari tekstil üretim teknikleri kullanılarak yapıldığı için, bu şekilde büyük fonksiyonel rulolar yapılabilmesine olanak tanıyor.

Araştırma ekibi, geliştirdikleri ürünün aynı zamanda TV olan perdeler, enerji toplayan halılar ve etkileşimli, kendi kendine çalışan giysiler ve kumaşlar gibi birçok alanda kullanılabileceğini belirtiyor.

Çelikten daha güçlü 2D polimer malzeme geliştirildi
1 hf. önce eklendi

Araştırmanın baş araştırmacısı Luigi Occhipinti: “Fiber tabanlı elektronik, fotonik, algılama ve enerji işlevlerini entegre ederek yepyeni bir akıllı cihaz ve sistem sınıfı elde edebiliriz. Tekstil üretiminin tüm potansiyelini açığa çıkararak, günlük nesnelere ve diğer birçok sektör uygulamasına sorunsuz bir şekilde entegre olan akıllı ve enerjiden bağımsız Nesnelerin İnterneti(IoT) cihazlarını yakında görebiliriz.” ifadelerinde bulundu.

Ekip, bir sonraki adım olarak mevcut geliştirdikleri akıllı tekstil ürünün sürdürülebilir malzemelerden yapmanın yollarını araştıracak.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Zamazingo Haberleri
  • Tamamen dokuma akıllı ekran geliştirildi: 46 inç büyüklüğünde

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version