Tekno Takip

48 çekirdekli Intel Sapphire Rapids etkileyici sonuçlar alıyor

Ulaş Utku Bozdoğan: 48 çekirdekli Intel Sapphire Rapids etkileyici sonuçlar alıyor 3

Ulaş Utku Bozdoğan: 48 çekirdekli Intel Sapphire Rapids etkileyici sonuçlar alıyor 1

AMD’nin sunucu tarafındaki yükselen performansını kesmek için Intel’in önemli yatırımlar yaptığı Sapphire Rapids sunucu mimarisi ilk testlerden ümit verici sonuçlarla ayrılıyor.

Intel Sapphire Rapids neler sunacak?

Intel’in sunucu tarafında ilk kez çiplet dediğimiz çoklu yonga mimarisine geçecek olan Sapphire Rapids 10nm sürecinde üretilecek. Parçalar EMIB iç bağlantı teknolojisi ile birbirine bağlanacak.

Intel’den sürpriz mobil cihaz hamlesi
17 sa. önce eklendi

Alder Lake ile aynı Golden Cove çekirdek mimarisini kullanacak olan Sapphire Rapids biraz daha sunuculara yönelik olarak optimize edilmiş. AVX-512 teknolojisine FP16 eklenmesi, gelişmiş Matrix uzantılarının ilk kez kullanılması gibi yenilikler barındırıyor.

Tam Sapphire Rapids paketi 4 adet parça, 8 kanal DDR5 bellek, opsiyonel HBM bellek, 100MB üzeri toplam ön bellek, 56 veya 80 çekirdeğe kadar ölçeklendirebilme şeklinde özellikler sunacak.

48 çekirdekli bir mühendislik örneği Intel Xeon Platinum 8380 (Ice Lake-SP) ve AMD EPYC 7773X Milan-X işlemcisi ile testlere sokulmuş. Skorlar önceki Xeon işlemcilere göre oldukça iyiyken belirli senaryolarda da EPYC işlemcileri geçiyor. Sapphire Rapids mimarisinin özellikle düşük bellek gecikmesi ile dikkat çekiyor.

Yıl içerisinde piyasaya sürülecek olan Sapphire Rapids iş istasyonları için de optimize ediliyor. 28 veya 36 çekirdeğe kadar ölçeklendirme, 5GHz hız seviyesi, 400W seviyesine kadar TDP şeklinde iddialar mevcut.

  • Anasayfa
  • Donanım
  • İşlemci Haberleri
  • 48 çekirdekli Intel Sapphire Rapids etkileyici sonuçlar alıyor

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version