Tekno Takip

ABD Ortak Bir Şarj Standardına Geçebilir

Meral Erden: ABD Ortak Bir Şarj Standardına Geçebilir 1

Avrupa Birliği telefon şarj cihazları için ortak bir standart belirleyen tek devlet kurumu olmayabilir. Verge, ABD senatörleri Ed Markey, Elizabeth Warren ve Bernie Sanders’ın Ticaret Bakanı Gina Raimondo’yu ortak bir şarj standardı ile sonuçlanacak “kapsamlı bir strateji” geliştirmeye çağıran bir mektup gönderdiklerine dikkat çekiyor. Senatörler, AB’nin ortak bir portta (USB-C) karar kılarak “kamu yararına” hareket ettiğini ve ABD’nin kullanıcılar için rahatlığı artırırken şarj cihazlarının çevresel etkisini azaltmak için bu davayı takip etmesi gerektiğini söyledi.

Politikacıların argümanları büyük ölçüde AB’nin duruşunu yansıtıyor. Bir şarj cihazı standardı, insanların mevcut kabloları ve adaptörleri yeni cihazlar için yeniden kullanmalarına izin vererek teorik olarak elektronik atığı azaltacaktır. Ayrıca, elektronik alışverişine “akıl sağlığı ve kesinlik” eklemenin yanı sıra, ek şarj cihazları satın almaktan kurtararak tüketicilerin tasarruf etmesine yardımcı olabilir. Gruba göre bu gelişme, şirketlerin sizi modası geçmiş özel kablolara itmesini önleyecek.

Raimondo bu yazı yazılırken mektuba yanıt vermemişti. Senatörler USB-C’yi standart olarak belirtmediler, ancak muhtemelen Apple’ın kendi özel Lightning portu yerine USB Tip-C standart olacak. AB, 2024’ten itibaren USB-C’ye ihtiyaç duyacak ve teknoloji, akıllı telefonlardan ve kulaklıklardan üst düzey dizüstü bilgisayarlara kadar her şeyi barındırabilir. USB-C ayrıca hızlı şarj ve aksesuar desteği için de daha tutarlı yaklaşımlar sağlıyor.

Eleştirmenler ve bazı şirketler uzun süredir şarj cihazı standartlarını erteliyor. Apple, evrensel bir şarj cihazının şirketin teknik olarak ilerleme potansiyelini sınırlayarak yeniliğe zarar vereceğini ve kullanıcılarını Lightning kablolarını değiştirmeye zorlayarak e-atık oluşturacağını iddia etti. Öte yandan Apple gibi markaların AB’nin hamlesi göz önüne alındığında geçiş yapmaktan başka seçeneği olmayabilir ve bir ABD standardı bu kararı daha da pekiştirir.

Bir yandan da Apple’ın hem 2023 iPhone serisi hem de bu yılın temel iPad’i için USB-C’ye geçeceğine dair söylentiler var (diğer tüm iPad’ler zaten USB-C kullanıyor). ABD’deki bir şarj standardı, Apple gibi şirketlerin daha sonra özel konektörlere dönmesini engelleyebilir, ancak olası yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde durumu baştan aşağıya değiştirecektir.

Kaynak:  Technopat

Exit mobile version