1 değil, 2 değil, tam 1300 devasa daire! Ortalarında anlam verilmesi güç nesneler bulunan bu dairelerin nasıl ve ne zaman oluştuğu hala büyük bir gizem. Neyse ki, bilim insanları bu karmaşayı çözmek için harekete geçti!
Christine Pergent Martini, bu dairelerle karşılaştığı anda bir araştırma ekibi kurarak Akdeniz bölgesini keşfe çıkıyor. Gözlemlerine göre bu dairelerin hepsi aynı boyutta ve ortalama 20.000 metre çapında bulunuyor. Ayrıca, her bir dairenin tam ortasında koyu bir nokta yer almakta.
İlk olarak ekip, bu halkaların, daha önce bilinmeyen bir şekilde büyüyen mercan yosunları olabileceğini düşünmeye başlıyor. Halkaları daha yakından incelemek için tüplü dalış kıyafetlerini giyerek denizin dibine dalıyorlar ve burada yaklaşık 30 dakika geçiriyorlar. Araştırmacı Martini, bir halkaya yaklaştığında, burada kırmızı kalkerli alglerden oluşan büyük çıkıntılar görüyor. Bu çıkıntılar, soluk renkli çakıl taşlarıyla kaplı geniş bir çorak arazi ile çevrili.
Martini ve meslektaşları, aslında şimdiye dek bozulmamış ve oldukça sıra dışı bir ekosistemi keşfetmiş oluyorlar. Fakat bu mükemmel daireler, tehlikeli bir konumda yer almakta. Çünkü bu bölgede önemli nakliye rotaları geçiyor ve demir atan ticari gemiler, tüm bu düzenin altüst olmasına neden olabilir. Bu nedenle ekibin, gerekli incelemeleri yapabilmek için hızlı davranması gerekiyor.
Ve bu da oluyor; kısa bir süre içinde dairelere toplamda 6 dalış daha düzenleniyor. Elde edilen sonuçlar ise şok edici. Dairelerin tepeciklerinin tam ortasındaki en eski malzemenin, yaklaşık 21.000 yıl öncesine ait olduğu belirleniyor. İklim tarihi uzmanlarına göre bu durum, o dönemde derin bir gezegensel değişim anına işaret ediyor.
Aslında binlerce yıl önce Akdeniz, çok daha soğuk ve sığdı. Halkaların bulunduğu bölge, bugün yüzeyden 20 metreden daha az bir derinlikte ve güneş ışığı alıyordu. Ayrıca, halkaların içindeki çıkıntılar, kalsiyum karbonattan oluşmuş ve fotosentetik organizmaları barındıran tortul tabakaları temsil ediyor. Muhtemelen, son buzul çağında bu alg kolonilerinin binlercesi, güneşli deniz tabanına kök salmıştı. Yani yaklaşık 3.000 yıl önce bu algler gelişerek, birkaç metrelik kubbeler şeklinde yukarı doğru büyümüştü. Daha sonra, bu çıkıntılardan aşağı doğru yuvarlanarak konilerin tabanında kusursuz daireler halinde yerleşmişlerdi. En azından şimdiki öngörüler bu doğrultuda!
Kaynak: National Geographic
Kaynak: Webtekno
Hayvanların problem çözme yeteneklerini keşfedin. Zeka, öğrenme ve adaptasyon becerileriyle ilgili ilginç bilgiler edinin.
Ulefone Armor 30 Pro, dünyanın ilk çift ekranlı ultra sağlam telefonu olarak dikkat çekiyor. Yenilikçi…
Realme GT 7, 100W hızlı şarj teknolojisi ve üst düzey performansıyla akıllı telefon deneyiminizi bir…
Otomobil donanımları ve pazarlama stratejileri hakkında en güncel bilgiler, yenilikçi yaklaşımlar ve sektördeki trendler burada!
Oppo Find X9 Serisi ile 200MP fotoğrafçılık devrimi! Yüksek çözünürlük, etkileyici özellikler ve yenilikçi tasarım…
Kobaltın elektrikli araç pillerindeki rolü ve geleceği üzerine derinlemesine bir inceleme. Sürdürülebilir enerji için kritik…