Categories: Bilim

Akıllı Telefonların Beyin Üzerindeki Etkileri ve Bağımlılık Potansiyeli

Akıllı Telefonların Beyin Üzerindeki Etkileri

Akıllı Telefonların Beyin Üzerindeki EtkileriAkıllı Telefonların Beyin Üzerindeki Etkileri

Bir araştırmaya göre akıllı telefonlar, beynimizde inanması güç hareketlenmeler ve tuhaflıklar yaratmaktadır. Bilim insanları, bu etkileri anlamada ve açıklamada zorluk çekse de, konuya dair önemli bulgular elde etmiş gibi görünüyor. Peki, cep telefonları bizi nasıl etkiliyor? Ya da onlardan uzak kalınca neler oluyor?

Akıllı Telefonların Beyin Üzerindeki Etkileri ve Bağımlılık PotansiyeliAkıllı Telefonların Beyin Üzerindeki Etkileri ve Bağımlılık Potansiyeli

Yeni bir çalışmaya göre cep telefonu kullanımını azaltmak, beyin aktivitelerinde önemli değişimler yaratıyor. Bu araştırmaya 18-30 yaş arasındaki 25 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılardan, 72 saat boyunca cep telefonlarını olabildiğince az kullanmaları istenmiştir. Bu kısıtlama, yalnızca iş görüşmeleri için geçerli değildir.

Köln ve Heidelberg Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, katılımcıların telefon kullanımına ara vermeden önce ve sonra MRI taramaları ve psikolojik testler uygulamıştır. Bu testlerle, vücuttaki sinirler ve aktiviteler üzerinde ne tür etkilerin ortaya çıktığı incelenmiştir. 72 saatlik süre dolduğunda, katılımcılara çeşitli taramalar yapılmış ve bir dizi görsel gösterilmiştir. Bu görseller arasında çiçekler, deniz taşıtları ve akıllı telefonlar bulunmaktadır.

Telefon dışındaki görsellere verilen tepkilerde hiçbir gariplik gözlemlenmemiştir. Ancak, telefon görseline yönelik tepkiler, ödül işleme ve isteklerle bağlantılı olan beyin bölgelerinde, bazı açılardan madde bağımlılığı ile ilişkili beyin sinyallerine benzer etkiler yaratmaktadır. Bu durum, akıllı telefonların alkol veya nikotin gibi bağımlılık yapma potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

Ayrıca, beyinde görülen bu değişimlerin serotonin ve dopamin sistemleriyle doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur. Yani, cep telefonlarının kullanım miktarına veya alışkanlığına bağlı olarak, bu sistemlerin seviyeleri de artmakta veya azalmaktadır. Öte yandan, fizyolojik testlerde bazı değişimlerin gözlemlenmesine rağmen, psikolojik testlerde belirgin bir fark ortaya çıkmamıştır.

Psikolojik testlerin sonuçlarına göre, sınırlı telefon erişimine rağmen katılımcıların ruh hâllerinde, arzu veya herhangi bir isteklerinde belirgin değişimler gözlemlenmemiştir. Ancak bazı katılımcılar, ruh hâllerinde iyileşmeler yaşadıklarını belirtmiş, fakat test verileri bunu keskin bir şekilde yansıtmamıştır.

Özetle, akıllı telefonlar ne yazık ki hepimiz için âdeta bir bağımlılık haline gelmiştir. Psikolojik ve fizyolojik olarak çeşitli olumsuz durumlarla karşılaşmamak için cep telefonu kullanımını sınırlamak en mantıklısı gibi görünmektedir.

Kaynaklar: Science Alert, NDTV
Kaynak: Webtekno

Meral Erden

Recent Posts

Telefonunuz Çalındığında Ne Yapmalısınız?

Telefonunuz çalındığında yapmanız gerekenleri öğrenin. Güvenliğinizi artırmak için adım adım rehberimizle hemen harekete geçin!

29 dakika ago

Fransa Rekabet Otoritesinden Apple’a 150 Milyon Euro Ceza

Fransa Rekabet Otoritesi, Apple'a 150 milyon Euro ceza keserek rekabet ihlalleri konusunda önemli bir adım…

1 saat ago

Steam’de Hafta Boyu Fırsatları: %90’a Varan İndirimler

Steam'de hafta boyu kaçırılmayacak fırsatlar! Oyunlarda %90'a varan indirimlerle dolu bir alışveriş deneyimi seni bekliyor.

1 saat ago

Yapay Zekayı İş Hayatınıza Entegre Etmenin Yolları

Yapay zekayı iş hayatınıza entegre etmenin pratik yollarını keşfedin. Verimliliği artırın ve rekabette öne çıkın!

2 saat ago

Samsung’un Üçe Katlanan Telefonu Galaxy G Fold Hakkında Yeni Bilgiler

Samsung'un üçe katlanan telefonu Galaxy G Fold hakkında en son bilgiler, özellikleri ve yenilikleriyle teknoloji…

2 saat ago

Çocukluk Dönemindeki Tikler ve Tourette Sendromu

Çocukluk dönemindeki tikler ve Tourette sendromu hakkında bilgi edinin. Belirtileri, tedavi yöntemleri ve çocukların yaşam…

3 saat ago