Categories: Bilim

Alım yaparken 42 ETH kaybetti

Ulaş Utku Bozdoğan: Alım yaparken 42 ETH kaybetti 1Ulaş Utku Bozdoğan: Alım yaparken 42 ETH kaybetti 1

Kripto para dünyasında merkezi borsalar – CEX ve merkeziyetsiz borsalar – DEX şeklinde ticaret yapılan iki kategori yer alıyor. CEX türü borsalarda ticaret için yeterli likidite bulunur ve belirli bir komisyon oranı ile ticaret yapılır. Ne var ki DEX borsalarda yeterli likidite yoksa kötü olaylar yaşanabiliyor. 

42 ETH alım ücreti olur mu?

Daha önce Ethereum ağında aşırı yoğunluk nedeniyle onlarca ETH aktarım ücretleri verildiği gündeme gelmişti. Pancake veya Uniswap gibi DEX borsalarında ise kripto paraların likidite ile desteklenmemesi benzer sorunları ortaya çıkarıyor. 

Geçtiğimiz günlerde Fees.WTF adlı yeni bir proje Ethereum ağında harcadığınız transfer ücretlerini cüzdanınıza gönderme vaadiyle ortaya çıkmıştı. Kullanıcılar ağda harcadıkları transfer ücretine göre Fees.WTF tokeni cüzdanlarına çekebildiler. 

Ne var ki Uniswap üzerinde Fees.WTF token için likidite olmayınca bir kullanıcı büyük bir mağduriyet yaşadı. Toplamda 2211 WTF token bulunan platformda likidite ise sadece 0.79$ idi. 1 WTF token ilk çıktığında 0.2$ civarındaydı. Haliyle çok daha yüksek likidite olması gerekiyordu. Bu düşük likidite, tokeni almaya çalışırken çok yüksek meblağlar ödenmesine neden oldu. 

WTF token için alım yapmaya çalışan kullanıcı farkında olmadan 42 ETH ödemiş oldu. Yani 135 bin dolar civarında bir kayıp yaşadı. Olay duyulduğunda ekibe eleştiriler geldi ve başlangıç likidite havuzunun fonlanması mekanizmasının bir hata oluşturduğu ifade edildi. Ne var ki bu kaybın telafisi yok.

DEX platformlarında alım-satım yaparken özellikle alt kısımda yer alan Slippage (Üst kısımda Ayarlar simgesi içerisinde de olabilir) ve Price Impact değerlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlar normalde Slippage için 0.5 (özel senaryolar hariç), Price Impact için 0.1 gibi seviyelerde seyrediyor. 
 

Kaynak:  Donanimhaber

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

OpenAI Çalışanlarının ChatGPT Kullanımına Dair İçten Paylaşımları

OpenAI çalışanlarının ChatGPT kullanımına dair içten paylaşımlarıyla teknoloji ve yapay zeka dünyasındaki deneyimlerini keşfedin.

26 dakika ago

Steam’de 50.000 Wishlisti Geçen Oyunun Heyecan Verici Playtest Fragmanı Yayınlandı

Steam’de 50.000 wishlist’i aşan oyunun heyecan verici playtest fragmanı yayınlandı. Detaylar ve ilk bakış için…

1 saat ago

iOS 26 ile FaceTime’a Gizli Güvenlik Özelliği Eklenecek

iOS 26 ile FaceTime'a gizli güvenlik özelliği geliyor. Daha güvenli ve gizlilik odaklı iletişim için…

1 saat ago

Tinder’den Güvenliği Artıran Yeni Yüz Tanıma Sistemi

Tinder'ın yeni yüz tanıma sistemiyle güvenliği güçlendirin. Güvenli ve güvenilir çevrimiçi tanışma deneyimi için gelişmiş…

2 saat ago

Apple’ın Katlanabilir iPad Geliştirme Sürecinde Beklenmedik Duraklama

Apple'ın katlanabilir iPad geliştirme sürecinde yaşanan beklenmedik duraklamanın detayları ve gelişmeler hakkında bilgiler. Gelişmeleri kaçırmayın.

2 saat ago

iPhone 17 Pro ve Pro Max’ta MagSafe Tasarımında Yenilikler ve Detaylar

iPhone 17 Pro ve Pro Max'ta MagSafe tasarımında yeni özellikler ve detaylar hakkında bilgi edinin.…

12 saat ago