Categories: Bilim

Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör

Metaverse vizyonu, sanal gerçekliğin potansiyelini tüm dünyaya hatırlatırken bu gelecekte hayatımıza girecek yeni yöntemler de her gün geliştirilmeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusuysa Hacettepe Üniversitesi öncülüğündeki uluslararası konsorsiyumun yürüttüğü proje kapsamında geliştirildi.

“European School of Modern Technology (EuroSOMT)” isimli proje, Hacettepe Üniversitesi Üroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Huri’nin yürütücüsü olduğu ERASMUS Plus Yükseköğretim Programı kapsamında, 300 bin euroluk bütçe ile geliştirildi. Proje kapsamında ortaya çıkan ürün, tıp eğitimleri, deneme ameliyatları ve kritik hastaların teşhisini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Sanal ortamda deneme ameliyatları yapılabilecek:

Ulaş Utku Bozdoğan: Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör 1Ulaş Utku Bozdoğan: Ameliyatları Sanal Gerçekliğe Taşıyan Yerli Simülatör 1

Cerrahide yeni tekniklerin ve riskli operasyonlarda ameliyat başarısının artırılması amaçlanarak başlanan proje, modern teknoloji okulu kurmak üzere mühendisleri ve bilim insanlarını bir araya getirdi. Proje kapsamında 1,5 yıllık süre sonunda Türkiye’de yerli olarak üretilen bir simülatör geliştirildi.

Simülatörde insan bedeni, organları ve damarlarıyla gerçekliğe uygun şekilde sanal ortama aktarıldı. Simülasyonlar için sanal gerçeklik gözlüğü kullanılırken, bu teknoloji sayesinde cerrahların ameliyata hazır hale gelmelerinin ve komplikasyon riskinin ve yatış süresinin azaltılabileceği belirtildi.

Bunun yanı sıra ekip, geliştirdikleri modelleri 3D yazıcılar ile gerçek insan bedeni boyutlarında üretti. Böylelikle zor olan kadavra temini için alternatif oluşturuldu. Prof. Dr. Emre Huri, yaptığı açıklamada teknolojinin tıpta tersine beyin göçünü başlattığını, dünyada simülasyon yapan firmanın kendileri ile iletişime geçerek geliştirdikleri 3D modelleri istediğini belirtti. Huri, eğitimlerini uluslararası alanda yaygınlaştırmak için planlama yaptıklarını da aktardı.

Proje, Hacettepe Üniversitesi, Leuven Üniversitesi (Belçika), Perugia Üniversitesi (İtalya), Chosun Üniversitesi (Güney Kore) ve Uluslararası Kontinans Derneği’nden (İngiltere) bilim insanlarına yer veriyor.

Kaynak:  Webtekno

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

YouTube, Para Kazanma Politikasında Büyük Değişiklikler Yapıyor

YouTube, para kazanma politikalarında önemli değişiklikler yapıyor. Yeni kurallar ve güncellemelerle içerik üreticileri ve izleyiciler…

45 dakika ago

Samsung Galaxy S26 Serisi Hakkında Güncel Bilgiler ve Sızıntılar

Samsung Galaxy S26 Serisi hakkında en güncel bilgiler, sızıntılar ve özellikler hakkında detaylı ve güvenilir…

2 saat ago

X (Twitter) Topluluk Notları ve Yapay Zeka Entegrasyonu

X (Twitter) topluluk notları ve yapay zeka entegrasyonu ile ilgili güncel bilgiler, analizler ve yenilikler…

2 saat ago

Apple’ın Katlanabilir iPhone Projesi Hakkında Güncel Bilgiler

Apple'ın katlanabilir iPhone projesi hakkında güncel bilgiler, özellikler ve çıkış tarihi ile ilgili en son…

2 saat ago

OpenAI Çalışanlarının ChatGPT Kullanımına Dair İçten Paylaşımları

OpenAI çalışanlarının ChatGPT kullanımına dair içten paylaşımlarıyla teknoloji ve yapay zeka dünyasındaki deneyimlerini keşfedin.

4 saat ago

Steam’de 50.000 Wishlisti Geçen Oyunun Heyecan Verici Playtest Fragmanı Yayınlandı

Steam’de 50.000 wishlist’i aşan oyunun heyecan verici playtest fragmanı yayınlandı. Detaylar ve ilk bakış için…

5 saat ago