Peki, Antarktika’nın 90 milyon yıl önce yemyeşil bir yer olduğunu söylesek? İlk başta bu bilgi kulağa mantıksız gelebilir; ancak tarih, bize bu konuda çarpıcı gerçekler sunuyor. Gelin, bunun nasıl mümkün olduğunu keşfedelim.
Bundan yaklaşık 90 milyon yıl önce, Antarktika, günümüzdeki gibi devasa buz tabakalarıyla kaplı bir kutup çölü değil, eğrelti otları ve iğne yapraklı ağaçlarla dolu canlı ve yemyeşil yağmur ormanlarının merkeziydi. Peki, bu bilgiyi nereden elde ettik? 2020 yılında, Alfred Wegener Enstitüsü ve Imperial College’dan bilim insanları, Batı Antarktika’dan bir çekirdek örneği alarak incelediler. Bu örnek, bölgenin milyonlarca yıl önce yemyeşil olduğunu gözler önüne serdi. Ayrıca, yaklaşık 90 milyon yıl öncesine ait antik toprak örneği, kıtanın bir zamanlar bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olduğunu gösteren polenler, sporlar ve kökler içeriyordu.
Bu keşif, elbette oldukça şaşırtıcıydı. Çünkü Antarktika’da kışlar tamamen karanlıktır; yani Güneş, kıtayı 4 ay boyunca aydınlatmaz. Buna rağmen, bu bölgede zengin bir bitki örtüsü gelişmişti. Bataklıklı yağmur ormanları, aylarca süren karanlığa rağmen Güney Kutbu’na yakın bir yerde büyüme başarısını göstermiş ve beklenenden çok daha sıcak bir iklimi ortaya çıkarmıştı. Araştırmacılar, o dönemde ortalama sıcaklıkların 12°C civarında olduğunu ve bölgenin, günümüzde Yeni Zelanda’da bulunan ılıman yağmur ormanlarına benzer bir ekosisteme sahip olduğunu düşünüyorlar.
Öte yandan, Antarktika’nın yemyeşil doğaya sahip olduğu dönem, yani Orta Kretase, son 140 milyon yılın en sıcak dönemiydi. O dönemde deniz seviyeleri ve okyanus, günümüzde olduğundan yaklaşık 170 metre daha yüksekti. Günümüzde ise Antarktika, ne yazık ki zengin bitki örtüsüyle ünlü değil. Bugün bölgede yalnızca iki tür bitki bulunuyor: İlki, Antarktika saç otu; ikincisi ise Antarktika inci otu. Bu iki bitki, son yıllarda artan sıcaklıklar nedeniyle giderek daha yaygın hale gelmeye devam ediyor.
Kim bilir, belki bir gün Antarktika’yı, tam 90 milyon yıl öncesindeki gibi yemyeşil görebiliriz.
Kaynak: IFL Science
İlginizi çekebilir:
iOS 18.3 Beta 3 sürümü yayınlandı! Bu güncelleme ile birlikte gelen yenilikleri, iyileştirmeleri ve performans…
Masayoshi Son ve Steve Jobs'ın ikonik buluşması, teknoloji dünyasında devrim yaratan fikirlerin ve liderlik vizyonlarının…
NVIDIA'nın RTX 50 Serisi ile ekran kartı üretiminde yaşanan yenilikleri keşfedin. Performans artışları, yeni teknolojiler…
Bu makalede, filmlerin rüyalar üzerindeki etkisini ve korku filmlerinin izleyicilerde nasıl kâbuslar yaratabileceğini keşfedin. Rüyalarımızdaki…
TÜİK 2024 Motorlu Kara Taşıtları Raporu, illere göre otomobil sayıları ve markalarını detaylı bir şekilde…
OPPO, ünlü futbolcu Lamine Yamal ile küresel marka elçisi anlaşması imzaladı. Bu iş birliği, markanın…