OpenAI’ın eski çalışanları tarafından kurulan girişim Anthropic, geçtiğimiz aylarda ChatGPT’ye rakip olacak yeni dil modeli Claude’u tanıtmıştı. Google’dan 300 milyon dolarlık yatırımı da bulunan şirket, modelin daha az zararlı sonuçlar çıkardığını ifade etmişti. Bu oldukça önemliydi çünkü rakipleri, yanlış bilgi verme gibi birçok zararlı sonuçlar nedeniyle eleştiri yağmuruna tutuluyordu.
2020 yılından beri faaliyet gösteren Anthropic, bugün de Claude’a bazı yenilikler getirdiğini duyurdu. Buna göre Claude’un kullanım sırasında işleyebildiği girdi ve çıktı miktarı genişletildi. Bu, mevcut modeller için büyük bir gelişme anlamına geliyor.
Claude’un kelime sınırı 75.000’e çıktı, sohbet botu bir dakikadan daha kısa bir sürede bir romanı okuyabilir hale geldi
OpenAI’ın popüler modeli ChatGPT’de 3000 kelime sınırı var. Bu, her ne kadar farklı yöntemlerle aşılabilse de düşük bir miktar. Antrhopic ise duyurusunda kendi modeli Claude’un sınırını 75 bine çıkardığını söylüyor. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi ciddi bir ilerleme demek.
Şirket, paylaştığı bir blog gönderisinde bu genişletmenin The Great Gatsby romanını tek seferde işlemek için yeterli olduğunu gösterdiğini söylüyor. Yani Claude, bir romanı çok hızlı bir şekilde okuyabiliyor. Anthropic, romandaki tek bir cümleyi değiştirerek sohbet botundan değişikliği fark etmesini istedi. Claude, bunu yalnızca 22 saniyede yaptı. Anthropic’e göre bir insanın 75000 kelimeyi okuması 5 saat civarında sürüyor.
Yapay zekâ dil modelleri, bilgiyi kelime veya karakter sayısına göre ölçmüyor, “token” ismi verilen anlamsal birimlere göre ölçüyor. Metnin küçük parçalara bölünmesini sağlayan bu kavram, dil modellerinin metinleri anlamasına, tahmin yapmasına ve üretmesine yardımcı oluyor. Bu da oldukça normal; çünkü kelimelerin kısa veya uzun olması anlamlarının karmaşıklığını göstermiyor.
Kapasitedeki artış, uzun belgeleri okuma, özetleme, analiz etme gibi birçok işlevin dakikalar içinde halledilmesini sağlayabilme potansiyeline sahip
İşte Anthropic de artık Claude’un 75.000 kelimeye denk gelen 100.000 token’ı işleyebileceğini söylüyor. Önceden bu sayı 9000 token’dı. Karşılaştıracak olursak OpenAI’ın en gelişmiş dil modeli GPT-4, 8000 token’ı işleyebiliyor. Bu modelin full versiyonunda ise bu sayı 32000’e çıkıyor. Anthropic’e gelen yenilik de yapay zekâ modellerinin bilgi işleme kapasitesinin hızla arttığını gözler önüne seriyor.
Şimdilik Anthropic’in iş ortakları için açılan yeni özellik; okuma, özetleme ve analiz etme gibi işlemleri dakikalar içinde halletmeyi ve yapay zekâyla daha uzun sohbetlerin gerçekleştirilmeyi sağlama potansiyeli nedeniyle büyük önem taşıyor.
Kaynak: Webtekno
TECNO'nun yeni POVA serisi akıllı telefonları POVA 7 5G ve POVA 7 Pro 5G tanıtıldı.…
YouTube Shorts videolarında yeni döndürme seçeneğiyle içeriklerinizi daha kolay ve hızlı biçimde keşfedin. Güncel özellikleri…
Tesla Model 3, 2025'in en güvenli otomobili seçilerek üstün güvenlik özellikleriyle öne çıkıyor. Detaylar için…
Türkiye’de fiber internet ve mobil ağların güncel durumu, gelişmeler ve gelecekteki vizyonu hakkında detaylı bilgi.…
Türkiye'nin ilk bilgisayarı ve teknolojinin başlangıcı hakkında bilgi edinin. Tarih boyunca teknolojinin gelişimini ve Türkiye'nin…
Telegram 11.13.0 güncellemesiyle yeni özellikler ve para kazanma fırsatları hakkında detaylar. En güncel bilgiler için…