Tekno Takip

Apple bağımsızlık konusunda hayli değerli bir adım atmaya hazırlanıyor

Meral Erden: Apple bağımsızlık konusunda hayli değerli bir adım atmaya hazırlanıyor 1

Apple, aygıtlarında kullanılan kesimlerin neredeyse tamamını tasarlayan bağımsız bir şirkettir. Bu, rakiplerine karşı bariz bir avantaj sağlar. Apple, kendi kesimlerini üretmez, fakat TSMC üzere uzman firmalarla iş birliği yapar. Bu üreticiler Apple ile çalışmaktan memnuniyet duyar ve karşılığında Apple, tedarik zinciri üzerinde denetim sahibi olur.

Ancak, Apple ekranlar konusunda tam manasıyla bağımsız değildir. Şirket, Samsung ve LG Display üzere devlerle bu alanda iş birliği yapar. Samsung üzere ortaklara olan bağımlılığını azaltmak ve ekran tedarikinde daha fazla denetim sahibi olmak emeliyle Apple’ın mikroLED teknolojisine kıymetli yatırımlar yaptığı bildirilmektedir.

Bildiğiniz üzere, MikroLED, LCD ve OLED ekranlardan daha âlâ olma potansiyeline sahip olan nispeten yeni bir ekran teknolojisidir. Kendi kendine ışık saçan bir teknoloji olan MikroLED, bir art ışığa muhtaçlık duymaz ve bu da daha derin siyahlar, daha yüksek kontrast oranları ve daha âlâ güç verimliliği manasına gelir. MikroLED ekranlar ayrıyeten çok sağlamdır ve geniş bir yelpazede boyutta üretilebilir.

Apple bağımsızlık konusunda epey değerli bir adım atmaya hazırlanıyor

Durumu farkında olan Apple, eserleri için mikroLED ekranlar geliştirmek için çalışıyor ve araştırma ve geliştirmeye 1 milyar doların üzerinde yatırım yapıyor. Şirketin kendi mikroLED üretim tesisleri kurduğu söyleniyor, bu da mikroLED ekranları daha süratli ve düşük maliyetle piyasaya sürmeye yardımcı olabilir. Lakin Apple, seri üretimde zorluklarla karşı karşıya, lakin teknolojiyi piyasaya sunma konusunda kararlı.

Apple’ın birinci mikroLED eserini ne vakit piyasaya süreceği şimdi belgisiz, lakin şirket açıkça bu teknolojiye bağlıdır. MikroLED ekranlar potansiyellerini gerçekleştirebilirse, ekran sanayisini ihtilal niteliğinde değiştirebilir ve Apple’ın taşınabilir pazardaki önder pozisyonunu muhafazasına yardımcı olabilir.

Apple, kendi ekranlarını üretmek için çalışıyor, bu da Samsung ve LG’nin artık her Apple eserinden para kazanamayabileceği manasına gelebilir. 2021 yılında Samsung, Apple’dan 10,3 milyar dolar, LG ise 3,6 milyar dolar kazandı. Apple kendi ekranlarını muvaffakiyetle üretirse, bu iki şirket kıymetli ölçüde gelir kaybedebilir.

Exit mobile version