Tekno Takip

Apple’ın Siri’si, yapay zeka savaşını kaybediyor: Katili ChatGPT ve Bing mi olacak?

İnanç Can Çekmez: Apple'ın Siri'si, yapay zeka savaşını kaybediyor: Katili ChatGPT ve Bing mi olacak? 1

Bu yılın başlarında New York Times, Apple’ın OpenAI’nin ChatGPT’si ve Microsoft’un Bing’i üzere rakiplerine karşı “yapay zeka yarışını nasıl kaybettiğini” açıklayan bir haber yayınladı ve The Information’dan gelen yeni bir haber, şirketin bir vakitler çığır açan sanal asistanı Siri’nin sakinliğini daha derinden inceliyor.

NYT, yazılımın temel özellikler ile güncellenmesinin bile haftalar sürdüğü hantal bir veritabanı üzerine kurulmuş olmasına dikkat çekmiş ve Siri’nin teknolojik eksikliklerini göstermeye çalışmıştı. The Information’ın haberi ise, Siri’nin gelişiminin karşı karşıya olduğu devam eden işçi meselelerini hedefliyor: “Yapay zeka ve makine tahsili kümelerinde çalışan üç düzineden fazla eski Apple çalışanına nazaran, Apple’ın Siri’yi uygunlaştırma teşebbüsleri, “kurumsal fonksiyon bozukluğu ve hırs eksikliği” nedeniyle engellendi ve yazılım artık şirkette çalışan birçok kişi tarafından geniş çapta alay konusu ediliyor.

Siri’ye alternatif arıyorlar

The Information, Apple’ın VR başlığı üzerinde çalışan geliştiricilerin Siri’den bıktıklarını ve başlığı ses teknolojisiyle denetim etmek için “alternatif usuller geliştirmeyi” düşündüklerini bildiriyor.

Siri’nin bu kadar fazla karmaşa ile çevrelenmesinin iki sebebi var üzere gözüküyor. Apple, programın gelişimi için çok değerli olan çalışanları elinde tutmakta zorlandı ve bu şahısların birçoklarını Google’a kaptırdı.

The Information, Srinivasan Venkatachary, Steven Baker ve Anand Shukla üzere bireylerin, büyük lisan modellerini (LLM’ler) daha yeterli anlaması yahut en azından benimsemeye istekli olması sebebiyle Apple’dan Google’a geçiş yaptığını bildiriyor. Apple CEO’su Tim Cook’un bu isimleri şirkette kalmaya ikna etmeye çalıştığı argüman edildi, fakat Google CEO’su Sundar Pichai’nin onları ferdî olarak görüşerek kendi şirketine çekmeyi başardığı da söyleniyor.

Risk alma konusundaki isteksizlik

İlgili öbür sorun, Apple’ın yapay zeka ve Siri ile risk alma konusundaki isteksiz olması üzere gözüküyor. The Information, Apple’ın üst seviye yöneticilerinin, şirketin kamuoyundaki meselesiz imajı sebebiyle, yazılımının manşetlere layık gaflar yaptığını görmekten (son aylarda ChatGPT ve Bard’da gördüğümüz gibi) tasa duyduklarını bildiriyor.

Siri’nin geleceği hakkındaki işaretlere bakıldığında ise, Apple’ın yakın gelecekte sanal asistanında ihtilal nitelğinde bir yenilik sunmayı beklemediği açık bir biçimde görülüyor.

Bunun yerine, Google ve Microsoft üzere şirketler sohbet robotu geliştirmeye milyarlarca dolar yığarken, Apple rekabeti geride bırakan gerçek, fizikî eserler sunmaya odaklanmaya devam edecek üzere görünüyor. Fakat bu, Siri’nin büsbütün unutulduğu manasına da gelmiyor. iOS 17’nin, Apple’ın sanal asistanına kimi iyileştirmeler getirmesi bekleniyor. Yaklaşmakta olan güncellemenin, Siri’nin ekran arayüzünü uyumlu aygıtlarda iPhone ekranınızın altından Dinamik Ada’ya kaydıracağı söyleniyor.

Exit mobile version