Tekno Takip

ASELSAN iştiraki BİTES, yapay zeka teknolojili ‘depreme hazırlık’ simülasyonu geliştirdi

Meral Erden: ASELSAN iştiraki BİTES, yapay zeka teknolojili 'depreme hazırlık' simülasyonu geliştirdi 3

Meral Erden: ASELSAN iştiraki BİTES, yapay zeka teknolojili 'depreme hazırlık' simülasyonu geliştirdi 1 ASELSAN iştiraki BİTES Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, afet ve acil durumların idaresine hazırlık için yapay zeka teknolojili Deprem ve Acil Durum Simülasyon Uygulaması geliştirildi. Geliştirilen simülasyon, kamu ve özel kuruluşlardaki yetkili ünitelerin acil durumlara hazırlık, prosedür provası ve acil durum planlamalarını hakikat formda yapabilmesini sağlayacak.

Yapay zeka teknolojili simülasyon; etraf, altyapı, nüfus ve senaryoya dahil olan tüm aktörlerin tesirlerini kıymetlendirerek ilgili ünitelerin afet ve beklenmedik durumlara gerçekçi formda hazırlanmasını sağlıyor. İşçi, araç, ekipman, materyal, prosedür ve davranışların hazırlanması konusunda katkı sağlayacak. Örneğin büyük ölçekli bir sarsıntı sonrasında gereksinim duyulan grupların hasarlı bölgelere en süratli formda gitmesi, depremzedelere müdahale edilmesi, kayıpların süratli ve faal çalışmayla en aza indirilmesi için çeşitli senaryoların simülasyon ortamında test edilmesine yardımcı oluyor.

Geliştirilen simülasyon teknolojisi hakkında açıklamalarda bulunan BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun, “Afette oluşacak durumlar ve bunlara müdahale edecek grupların gerçek planlanması, sevkiyatı, lojistik planlamaları, bunların alanda hangi yolları kullanacağı, nasıl intikal edeceği, grupların birlikte nasıl çalışacağı, memleketler arası takviye ve yardım gruplarının nasıl organize edileceğine kadar bütün senaryoların içerisinde koşulabileceği bir altyapı. Farklı saatlerde, hava kurallarında ve afetlerin büyüklükleri değiştirilerek idmanlar yapılabilecek.”

İstanbul zelzelesi için hazırlık simülasyonu üzerinden örnek veren BİTES Oyun Teknolojileri ve Uygulama Yazılımları Küme Önderi Çağatay Çelik, şu sözleri kullandı:

“Öncelikle bir zelzele yaratılıyor. Bu sarsıntı hangi bölge ya da bölgeleri etkileyecekse haritada belirleyebiliyorsunuz. Zelzelenin muhtemel tesirlerini görebilmek için helikopter ve İHA’ları bölgeye gönderebiliyoruz. Alınan manzaralarla sarsıntının mümkün tesirlerini merkeze iletiyoruz. Sarsıntıda etkilenen yollar belirleniyor. Yolların açılabilmesi ve ilgili takımların süratlice bölgeye ulaşabilmesini sağlamak için Karayolları üzere üniteleri yönlendirip yollar ulaşıma açılıyor. Akabinde arama-kurtarma, sıhhat takımlarını yönlendiriyoruz. Sonrasında kalabalıkları inançlı bir bölgeye taşıyoruz. Bu senaryoyu İstanbul’da koşturduğumuz üzere Türkiye’nin rastgele bir yerinde ya da dünya genelinde koşturabiliriz. Senaryo ve grupları belirleme yanında gerçek ortamda yapamayacağınız, senaryoyu tekraren oynatma, yanlışları görme mümkün oluyor. Böylelikle muhtemel zelzeleye grupları en hazır hale getirmeyi amaçlıyoruz.”

Exit mobile version