Tekno Takip

ASUS çıldırmış olmalı: BIOS güncellemesi yapanlar garanti dışında sayılabilir!

Meral Erden: ASUS çıldırmış olmalı: BIOS güncellemesi yapanlar garanti dışında sayılabilir! 7

Meral Erden: ASUS çıldırmış olmalı: BIOS güncellemesi yapanlar garanti dışında sayılabilir! 1 Şayet, ASUS markalı AM5 anakartınız ve Ryzen 7000 yahut Ryzen 7000X3D serisi işlemcilere sahip bir bilgisayarınız varsa şimdiden uyaralım; BIOS güncellemesi yaparken iki sefer düşünün. Çünkü ASUS, BIOS güncellemesi yapan kullanıcılarını garanti kapsamı dışında sayabileceğini belirtiyor. Üstelik Ryzen 7000/7000X3D yanma sıkıntısını görünüşe nazaran ASUS’un yayınladığı BIOS güncellemeleri çözememiş üzere görünüyor.

Hikâyenin art planı

Kafanızda çok fazla soru işareti olduğunun farkındayım ve bunların olmasında katiyen haklısınız. Fakat mevzuyu bilmeyenlere durumu biraz özetlemekle işe başlayalım. Birkaç hafta evvel kimi Ryzen 7000 ve Ryzen 7000X3D işlemcilerinde aşırı voltaj kaynaklı yanma problemleri ortaya çıkmıştı. Kelam konusu ana sorun, CPU’nun performansının kademeli olarak düşmesine yol açan çok yüksek VSOC voltajıyla ilişkiliydi. Voltaja hassas olan X3D işlemciler bu sorun karşısında süratle kullanılamaz hale geliyordu. Bu olurken tıpkı vakitte takılı oldukları AM5 anakart da kullanılamaz hale geliyordu. Bu sorun CPU yahut bellek sürat aşırtması (EXPO dahil) senaryolarında kullanıcıların karşısına çıkmıştı.

AMD, sorunu tespit edip anakart üreticilerine gönderdiği talimatla ilgili voltajın 1,3V ile sınırlanmasını istemişti. Tüm üreticiler eski BIOS sürümlerini kaldırarak yeni ve sorunu çözen güncellemelerini yayınladılar. Olay da bu halde çözülmüş oldu. Lakin ASUS özelinde durumun rastgele bir “çözüm” ile alakası yok.

ASUS sorunu çözemedi

YouTube’da bilgisayar donanımları üzerinde inançlı bir kaynak olan Gamers Nexus tarafından yapılan birinci elden testlerde ASUS’un BIOS güncellemelerinde bulunan kelamda yamaların inançlı voltaj sonlarının aşılması sıkıntısını çözmediğini ortaya koydu. Gamers Nexus’taki Steve Burke ve grubu, ASUS’un ilgili yanma problemini çözen kelamda BIOS’unu uyguladıktan sonra ROG Crosshair X670E Extreme anakartını teste natürel tuttu. Çıkan sonuç ise voltajların 1.41V’u aşan düzeylere çıkması oldu. Yani kısaca sorunu çözmesi beklenen yama sorunu çözmüyor.

Sonuç olarak, Gamers Nexus’un test sisteminde CPU 200°C‘yi aşan sıcaklıklara ulaşana kadar sokete voltaj vermeye devam etti ve hem CPU hem de AM5 soketi yandı.

Yeni ASUS BIOS güncellemesi garantiyi geçersiz kılıyor

ASUS, bilinen bu problemleri gidermek için muhtemelen arıza emniyet sistemlerini gerçek çalışacak formda güncelledi lakin sorun şu ki, ASUS BIOS’u kapsamlı bir biçimde test etmedi ve BETA formunda yayınladı.

Bu başlı başına bir problemdir zira kelam konusu olan sizin CPU’nuzdur ve BETA BIOS’lar ASUS’un hesabına nazaran kullanıcı garantisi kapsamında sayılmıyor. Firmanın BIOS 1410 güncellemesinin ASUS tarafından CPU ve anakartın ziyan görmesini önlemek için VSOC voltajını 1,3 volt ile sınırladığı söyleniyor ki, sorunu çözmediği test edildi. Ve ASUS, açıkça şayet BIOS güncellemesinden sonra CPU yahut anakart ziyan görürse kendilerinin sorumlu olmadığını söylüyor. ASUS kullanıcıları ve öteki kullanıcılar teknoloji forumlarında ve Reddit’te firmaya ağır bir tenkit yöneltmiş, kimileri ise bir daha ASUS anakart almayacaklarını söylemiş durumda.

Umarım ASUS’un uzmanlarla dolu takımı yakında uygun bir BIOS güncellemesi üzerinde çalışıp sorunu ve soru işaretlerini giderebilirler. Tıpkı öbür üreticilerin yaptığı üzere.

Exit mobile version