Categories: Bilim

Atmosferi haritalandırılan WASP-189 b ötegezegen, yaşanabilir gezegenleri bulmaya yardımcı olabilir

İlk olarak 2018’de keşfedilen ve 2020’de CHEOPS uydusu tarafından gözlemlenen WASP-189 b‘nin atmosferinin 3 boyutlu bir haritasını oluşturuldu. Araştırmacılar, güneşten daha büyük olan ötegezegenin atmosferinin 3D haritalandırılmasının diğer ötegezegenler üzerinde yapılacak çalışmalara bir öncü oluşturduğunu söylüyorlar.

Yaşanabilir ötegezegenlerin tespiti için önemli bir adım

İsveç’teki Lund Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dünyadan 322 ışıkyılı uzaklıkta bulunan WASP-189 b‘nin atmosferini haritalamak için yüksek çözünürlüklü bir tayfölçer kullandılar. Araştırma sonucunda ötegezegenin atmosferinde şimdiye kadar ultra sıcak bir gaz devinin atmosferinde kesin olarak tespit edilemeyen titanyum oksit olduğu keşfedildi.

Atmosferde ayrıca demir, titanyum, krom, vanadyum, magnezyum ve manganez elementlerinin olduğu tespit edildi. Elementlerin konumlarını inceleyen araştırmacılar WASP-189 b’nin atmosferinin katmanlı bir yapısının olduğunu buldular.

Dünyanın güneşe olan yakınlığına göre yıldızına 20 kat daha yakın olan WASP-189 b’nin yıldızının etrafındaki dönüşü 2,7 gün sürüyor. Ayrıca ötegezegende gündüz sıcaklığı 3.200 santigrat dereceye kadar çıkabiliyor. Mevcut şartlarda WASP-189 b‘de yaşamak imkansız olsa da yapılan bu araştırma, diğer ötegezegenlerin atmosferlerini inceleyip karşılaştırılarak herhangi birinde yaşamın desteklenip desteklenmediği gibi sonuçlar elde edilebilir.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Uzay Haberleri
  • WASP-189 b ötegezegenin atmosferi 3D haritalandırıldı

Kaynak:  Donanimhaber

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan
Tags: Araştırma

Recent Posts

Instagram, Yeni Konum Paylaşım Özelliği ile Kullanıcılara Sunuluyor

Instagram, kullanıcılarına yeni konum paylaşım özelliği ile daha etkileşimli bir deneyim sunuyor. Artık sevdiklerinizle buluştuğunuz…

42 dakika ago

Apple’ın iPhone 17 Serisi Tasarım Değişiklikleri

Apple'ın iPhone 17 serisiyle birlikte gelen tasarım değişikliklerini keşfedin. Yenilikçi özellikler, şık görünüm ve kullanıcı…

54 dakika ago

Gezegenlerin Güneş’ten Uzaklaşmasının Sebepleri

Gezegenlerin Güneş'ten uzaklaşmasının ardındaki bilimsel sebepleri keşfedin. Bu yazıda, gezegenler arası dinamikler, çekim kuvvetleri ve…

1 saat ago

Google Maps’in Bilinmeyen 7 Özelliği

Google Maps'in bilinmeyen 7 özelliğini keşfedin! Harita kullanımınızı geliştirecek ipuçları ve gizli fonksiyonlar ile yolculuklarınızı…

2 saat ago

Adobe Flash’ın Geçmişi ve Sonu

Adobe Flash'ın geçmişi, teknolojinin evrimi ve sonu hakkında kapsamlı bir inceleme. Flash'ın yarattığı etki, kullanım…

3 saat ago

Nothing Phone (3) Hakkında İlk Bilgiler ve Özellikler

Nothing Phone (3) hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler burada! Yeni özellikleri, tasarımı ve performansıyla dikkat…

3 saat ago