Tekno Takip

Audi büyük bir skandalla çalkalanıyor!

İnanç Can Çekmez: Audi büyük bir skandalla çalkalanıyor! 1

New York Times, eski Audi CEO’su Rupert Stadler’in, araba üreticisinin ana şirketi Volkswagen’in araçlarında hükümeti kandırmak için tasarlanmış yasa dışı yazılımlar olduğunu kabul etmesinden sonra bile Audi’nin dizel otomobil satmaya devam etmesine müsaade verdiğini itiraf edecek bir savunma muahedesini kabul ettiğini bildirdi.. Times’a nazaran, bir Münih eyalet mahkemesi çarşamba günü Stadler’in ayrıyeten 1,1 milyon Euro para cezası ödeyeceğini ve iki yıla kadar mahpus cezasını çekeceğini söyledi. Eski yöneticinin yaklaşık iki hafta içinde itirafını yapması bekleniyor.

2020’de davasının başlamasından bu yana Stadler, rastgele bir kabahat işlemediğini sav etmişti. Mahkemede Volkswagen, Dieselgate’in yarattıkları yazılımı şirketin liderliğinden saklayan çalışanların işi olduğu konusunda ısrar etti.

Audi büyük bir skandalla çalkalanıyor!

Audi’deyken Stadler, Volkswagen’in idare konseyi üyesi olarak da misyon yaptı. Alman savcılar, Stadler’ın yanı sıra iki eski yöneticiyi daha mahkum etmeye hazırlanıyor: Wolfgang Hatz ve Zaccheo Giovanni Pamio. Birincisi daha evvel Audi ve Porsche’de motor geliştirmeye öncülük ederken, ikincisi Volkswagen araçlarının emisyon testlerinde hile yapmasına müsaade veren yazılımın tasarlanmasında yer aldı.

2017’de Volkswagen, şirketin ABD’de satılan yaklaşık 600.000 dizel arabanın “yenilgi cihazı” tarafından ele geçirildiğini kabul etmesinin akabinde, Adalet Bakanlığı tarafından getirilen dolandırıcılık ve öteki cezai ve türel suçlamaları çözmek için 4,3 milyar dolar ödemeyi kabul etti. Bu araçlar, bir çok silindir üzerinde test edildiklerini algılayacak ve sonuç olarak yoldakinden daha az emisyon üretecek halde programlandı. Alman savcıların sunduğu mahkeme evraklarına nazaran Volkswagen’in daha sonra araçlarında kullanacağı yazılımı özgün olarak Audi mühendisleri tasarladı. Dieselgate ortaya çıktığından beri, Alman araba üreticisi 20 milyar dolardan fazla para cezası ve yasal uzlaşma ödemeyi kabul etti.

Exit mobile version