Tekno Takip

Avrupa Birliği, Microsoft’un Activision Blizzard Satın Alımını Onayladı

Ulaş Utku Bozdoğan: Avrupa Birliği, Microsoft’un Activision Blizzard Satın Alımını Onayladı 1

Avrupa Birliği’nin düzenleyici organı olan Avrupa Komitesi, Microsoft’un Activision Blizzard’ı 69 milyar dolara satın alma planını onayladı. Öte yandan bu onay birtakım kaidelere bağlanmış durumda.

Avrupa Komisyonu’nun basın açıklaması, mutabakatın Avrupa Birliği’ndeki konsol oyun rekabetinde sıkıntılara yol açacağına inanmadığını belirtiyor. Öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun Microsoft’un bulut oyun planlarıyla ilgili tasaları mevcut. Komite şunları belirtti:

“Potansiyeline karşın, bulut oyun akışı bugün çok sonludur. Komite, Activision oyunlarının popülaritesinin büyümesini destekleyebileceğini tespit etti. Bunun yerine Microsoft, Activision’ın oyunlarını kendi bulut oyun akış hizmeti Game Pass Ultimate’a özel yaparsa ve onları rakip bulut oyun akış sağlayıcılarından alıkoyarsa, oyunların bulut oyun akışı yoluyla dağıtımındaki rekabeti azaltacaktır.”

Microsoft, onayları için Avrupa Komisyonu’na iki tahlil yolu sundu:

Avrupa Kurulu, Microsoft’un bu çarelerinin “Activision oyunlarını daha küçük AB oyuncuları da dahil olmak üzere yeni platformlara ve eskisinden daha fazla aygıta getirerek rekabet ve tüketiciler için kıymetli yararların kilidini açacağını” kabul etti. Fakat Avrupa Komitesi, “Komisyonun nezareti altında bağımsız bir mütevelli, bunların uygulanmasını izlemekten sorumlu olacak” diyerek Microsoft’un bu vaatleri yerine getirmesini sağlayacak.

Microsoft Lideri Brad Smith, Avrupa Komisyonu’nun kararı hakkında şu açıklamayı yaptı: “Avrupa Kurulu, Microsoft’tan tanınan Activision Blizzard oyunlarını otomatik olarak rakip bulut oyun hizmetlerine lisanslamasını istedi. Bu, global olarak geçerli olacak ve dünya çapında milyonlarca tüketiciye bu oyunları seçtikleri rastgele bir aygıtta oynama yetkisi verecek.”

Avrupa Komisyonu’nun onayı Microsoft için doğal ki yeterli bir haber. Bilhassa de Birleşik Krallık’ın Rekabet ve Piyasa Otoritesi şirketin Nisan ayında Activision Blizzard’ı satın alma atılımını engellediğini unutmamak gerekiyor.

Exit mobile version