Son yıllarda başı yasal dertlerden ağrıyan Apple’a bir kötü haber de Avrupa Birliği’nden gelebilir. Epic v. Apple davası ve Hollanda’nın Apple’a uyguladığı yaptırımlardan sonra Apple’ın başı çok daha büyük bir dertte.
Üçüncü parti uygulama mağazaları ve ödeme sistemlerine izin verilecek
Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz cuma Dijital Piyasalar Yasası hakkında bir anlaşmaya vardı. Yeni anlaşma, eğer gerçekleşirse Apple başta olmak üzere birçok teknoloji devini hedef alacak. Önerilen Yasa’ya göre Apple, App Store dışında üçüncü parti uygulama mağazalarının varlığına izin vermek zorunda kalacak. Ayrıca iPad ve iPhone’lara App Store dışından uygulama yüklenmesine izin verilecek. Ayrıca geliştiriciler, Apple’ın komisyonlu ödeme sistemini kullanmak zorunda kalmayacak ve kendi ödeme sistemleri geliştirebilecekler. Bu durum Epic v. Apple davasının ana konusunu oluşturmuştu.
Ayrıca Apple, kullanıcıların Safari gibi mevcut uygulamaları silmesine ve başka uygulamaların yerleşik uygulama olarak atanmasına izin vermek zorunda kalacak.
Mesajlaşma uygulamaları, birlikte çalışmak zorunda kalacak
Önerilen yasanın diğer bir önemli maddesi ise mesajlaşma uygulamaları hakkında. WhatsApp, Facebook Messenger ve iMessage gibi uygulamalar, daha küçük mesajlaşma platformları ile çalışmaya açık olmak zorunda olacak. Böylece küçük veya büyük mesajlaşma platformlarının kullanıcıları mesaj ve dosya alışverişinde bulunabilecek ve görüntülü görüşme yapabilecek.
Büyük şirketlere büyük yaptırımlar
Önerilen yasaya göre, değeri 75 milyon Euro’yu geçen, yıllık 7.5 milyar dolarlık satışı olan ve en az 45 milyon aylık kullanıcısı olan şirketler, “bekçi” olarak nitelendirilecek ve bazı kurallara uymak zorunda kalacaklar. Bekçilerin uymak zorunda oldukları kurallar:
Yasanın uygulanması halinde “bekçi” kategorisindeki teknoloji şirketleri bu kurallara uymak zorunda kalacak. Eğer uymazlarsa, toplam küresel cirolarının %10’u kadar para cezasına çarptırılabilecekler.
Yeni yasa tasarısı henüz kesinleşmiş değil ancak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin son onayından geçmesinin ardından Avrupa’da teknoloji devleri ciddi değişikliklere gitmek zorunda kalacak. Yasanın son onayı almasının ardından, şirketlere 6 ay gibi bir süre tanılanacak. Dijital Rekabet Yöneticisi Margrethe Vestager, yasanın Ekim ayı gibi yürürlüğe girebileceğini belirtti.
Apple daha önce Dijital Hizmet Kuralları’nın, kullanıcılar için güvensiz servisler oluşturabileceğini belirtmişti. Kuralların uygulanması durumunda özellikle Apple, bütün servislerinin işleyişi hakkında büyük değişiklikler yapmak zorunda kalacak. Bakalım Avrupa Birliği’nin tekel şirketlere uygulayacağı yaptırımlar, teknoloji dünyasını nasıl etkileyecek.
Kaynak: Donanimhaber
Elektrik kesintileri sırasında telefon sinyalinin neden kaybolmadığını öğrenin. Bu yazıda, cep telefonlarının sinyal güçlerinin nasıl…
2024 Dünya Çapında Elektrikli Araç Satış Raporu, küresel elektrikli araç pazarındaki büyüme, trendler ve istatistiklerle…
WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile konuşmalarınızı kolayca yazıya aktarın. Bu pratik yöntem sayesinde…
2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…
Tesla'nın yeni 'Actually Smart Summon' özelliği Türkiye'de kullanıma sunuldu! Bu yenilikçi teknoloji, aracınızı uzaktan çağırmanızı…
WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile mesajlarınızı hızlıca yazıya çevirin. Bu pratik özellik sayesinde…