Gözlerinize güvenin, çünkü gördüğünüz Ay’ın etrafındaki o ilginç halka gerçekten var. Peki, bu halka nasıl oluşuyor? Neden meydana geliyor? Gelin, detaylı bir şekilde inceleyelim.
Ay’ın etrafındaki parlak beyaz ışık halkası, Ay halesi olarak da bilinir. Bu fenomen, yılın her döneminde görülebilse de, özellikle soğuk kış aylarında çok daha sık karşımıza çıkar. Ay haleleri, seyrek ve ince olan sirrus ve sirrostratus bulutlarının varlığı ile birlikte, Ay ışığının bu bulutların içindeki buz kristalleri tarafından kırılması ve yansıması sonucu oluşur. Başka bir deyişle, Ay haleleri, tıpkı gökkuşağında olduğu gibi, ışığın havada asılı kalan su damlacıklarıyla etkileşime girdiğinde ortaya çıkar. Bu su damlacıkları, sıcaklıkların sıvı su olarak kalmasına engel olacak kadar soğuk olduğunda, tül gibi ince bulutlar olan sirrus ve sirrostratus bulutları içinde donmuş halde bulunur.
Ay halesini en net şekilde görebilmek için, gökyüzündeki koşulların sadece ince bir sirüs bulut tabakasıyla açık olması gerekir. Eğer daha alt seviyelerde kalın bulutlar varsa, bu durumda hale etkisini gizleyebilir. Ay ışığı, sirüs bulutlarının arasından geçerken, bulutlar sayısız küçük buz kristaline çarpar. Her bir kristale girdiğinde ışık, kırılır, eğilir ya da yön değiştirir. Sonrasında ışık, kristalin diğer tarafından çıkarken tekrar bir kırılma yaşar. Ay ışığının ne kadar büküleceği ise kristalin şekline ve boyutuna bağlıdır. Bu buz kristalleri, ışığı 22 derecelik bir açıyla bükerek, Ay’ın ışığını; yukarı, aşağı, yan veya sol yani her yöne doğru dağıtarak o karakteristik dairesel şekli oluşturur.
Bu haleyi görebilmek için, kristallerin gözünüze göre belirli bir biçimde yönlendirilmiş ve konumlandırılmış olması gerekir. Buz kristallerinden yansıyan ışık ve doğrudan Ay’dan gelen ışık, gözünüzde 22 derecelik açılarla kesişmelidir. Dolayısıyla, tıpkı bir gökkuşağı gibi, Ay’ın etrafındaki haleler de gözlemciye özeldir. Her bir gözlemci, buz kristallerinin aldığı ve yansıttığı şekil bakımından kendine özgü bir hale deneyimi yaşar. Kısacası, Ay’ın etrafındaki halkanın görünümü; boyunuz, durduğunuz noktanın yüksekliği ve diğer faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye değişir.
Ek olarak, Ay halelerinin rengi genellikle soluktur. O kadar zayıf bir ışık yayarlar ki, çoğu zaman gözünüzdeki renk algılayan hücreler tarafından algılanamayacak kadar düşük bir seviyede kalır. Bu nedenle, Ay halkaları genellikle süt beyazı bir görünüm sergiler. Beyaz, ışığın tüm görünür renklerinin birleşimidir.
Kaynaklar: Treehugger, Space
İlginizi çekebilir:
İğne sonrası morluklar, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu yazıda, morlukların nedenlerini keşfedecek ve etkili önleme yöntemleri…
Apple, iOS 18.2 ile yeni Genmoji özelliğini tanıttı. Kullanıcılar, bu yenilikçi emoji sistemi sayesinde daha…
The Game Awards 2023'te Half-Life 3'ün duyurulması bekleniyor. Oyun dünyasının merakla beklediği bu büyük an,…
OpenAI'nın Sora'sı, Twitch videolarından etkilenme iddialarıyla gündemde. Bu içerikte, Sora'nın gelişimi ve Twitch'in etkisi üzerine…
Google, Gemini 2.0 ile yapay zekâ alanında devrim niteliğinde yenilikler sundu. Bu yeni nesil yapay…
Realme Neo 7, dev bataryası ve güçlü performansıyla teknoloji tutkunlarının beğenisine sunuldu. Uzun süreli kullanım…