Bu sorunun oldukça basit bir açıklaması var; ancak yine de insanın aklına sığmayabiliyor. Merak edenleri toplamakta fayda var, çünkü bu konu oldukça ilginç! Bilgisayarlar, saatlerini doğru bir şekilde ayarlamak için genellikle NTP (Network Time Protocol – Ağ Zaman Protokolü) kullanıyorlar.
NTP, bilgisayarlara doğru saat bilgisini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir protokoldür. Bu protokol sayesinde bilgisayarlar, dünya genelindeki doğru saat bilgisine erişim sağlayan NTP sunucuları ile iletişim kurarak zamanlarını senkronize ederler. NTP sunucuları, zamanı çok yüksek bir doğrulukla sağlayan kaynaklardan gelen saat bilgilerini bilgisayarlara iletir. Bu kaynaklar, atom saatleri veya GPS uyduları gibi son derece hassas ve güvenilir zaman ölçüm cihazlarıdır.
Peki, NTP nasıl çalışıyor? Bilgisayarınız, belirli aralıklarla bir NTP sunucusuna bağlanarak saatinin doğru olup olmadığını kontrol eder. Bilgisayarın saati, NTP sunucusundan alınan saatle karşılaştırılır. Eğer bilgisayarın saati yanlışsa, sunucudan alınan doğru saatle senkronize edilir. Saati doğru bir şekilde ayarlayabilmek için kullanılan zaman sunucuları, çeşitli hiyerarşik seviyelerde düzenlenmiştir:
Peki, bilgisayar kapalı olduğunda bile saat nasıl çalışmaya devam ediyor? İşte burada CMOS Pili devreye giriyor. Bilgisayarın anakartında bulunan bu küçük pil, bilgisayar kapalıyken bile saat ve tarih bilgisini korumaya yardımcı olur. Böylece bilgisayarı açtığımızda saatin sıfırlanmış olduğunu görmüyoruz. Ancak CMOS pili de sonsuza dek dayanmaz; pilin gücü azaldıkça bilgisayarın saatinde sapmalar yaşanabilir. İnternet bağlantısı olmasa bile, CMOS pili sayesinde saatin doğruluğu korunmuş olur.
Kaynaklar: maketecheasier, BBC
Kaynak: Webtekno
OPPO Reno 14F 5G resmi olarak tanıtıldı! İşte yeni özellikler, tasarım ve fiyat bilgileriyle ilgili…
Steam Yaz İndirimleri başladı! Türkçe oyunlarda büyük fırsatları kaçırmayın, en sevilen oyunları uygun fiyatlarla satın…
Threads'te toplu kelime ve ifade filtreleme özelliği gelişmiş seçeneklerle kullanıcılara daha fazla kontrol ve güvenlik…
Google, Ask Photos özelliğini yeniden kullanıma sundu. Yeni özelliklerle fotoğraf arama deneyiminizi geliştirin ve daha…
Zekanın gücü ve karar alma süreçlerimizi nasıl etkilediğini keşfedin. Zihinsel süreçlerin derinlemesine analizi ve bilinçli…
Apple CarPlay Ultra ve otomobil markalarının güncel durumu, özellikleri ve gelecek tahminleri hakkında detaylı bilgiler.…