Bilim insanları hayvanlar üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Çeşitli deneylerin yapıldığı hayvanlar arasında yer alan örümceklerin bacakları, ağları ve hatta kendileri bazı insanlar için korkutucu olmasa da bazıları için oldukça korkunçtur. Geçtiğimiz yıllarda örümcek ağları ve titreşimlerini sese dönüştüren yeni bir teknik geliştirilmiş ve bu teknikle birlikte ağlarda oluşan titreşimler müziğe dönüştürülmüştü.
Araknofobiaya yani örümcek korkusuna sahip olan insanları daha da korkutacak bir çalışma yapıldı. Bir mühendislik yüksek lisans öğrencisi Faye Yap ve Rice Üniversitesi’ndeki meslektaşları ve makine mühendisi Daniel Preston ortak bir çalışma yürüterek ölü örümceklerin mekanik kavrama yani robotlara dönüşmesini sağlayan bir yöntem geliştirdiler.
Ölü örümceklerden oluşturulan robotlara “Nekrobotik” adı verildi
Örümceklerin bacakları büyük, narin ve belli bir şekli olmayan nesneleri kırmadan sıkıca ve yumuşak bir şekilde kavrayabilen bir yapıya sahiptir. Örümcekler, uzama için kaslara sahip olmayan bacaklarını prosoma odası ya da sefalotoraks adı verilen hidrolik bir basınçla hareket ettirirler. Örümcekler, büzülen, iç vücut sıvısını bacaklarına gönderen ve onların uzamasını sağlayan bir özelliğe sahiptirler.
Çalışmayı yürüten ekip, ölü bir örümceğin prosoma odasına yani kıvrılmış bacağına bir iğne soktu ve bir süper yapıştırıcı küresi kullanarak iğnenin ucunun etrafında bir mühür oluşturdular. İğneyi birazcık bile enjekte etmek, örümceğin bacaklarının harekete geçmesini sağladı ve bir saniyeden daha kısa sürede bacaklar tam olarak hareket etmeye başladı. Daha sonra, bu nektrobotik adı verilen örümcek bacaklarının elektrikli bir devre tahtasına bağladılar ve poliüretan köpük bloğunu hareket ettirmesi başta olmak üzere, çeşitli nesneleri ve elektronik parçaları tutabilmek için ölü bir örümceğin bacaklarını deneyde kullandılar.
Örümcek kendisi kadar büyük bir örümceği de taşıyabildi
Örümceklerin bacakları hidrolik bir basınçla çalıştığı için öldükleri zaman hidrolik sistem artık çalışmaz hale gelir. Örümceğin bacaklarındaki kaslar kullanılmaz hale gelir ve örümcek kıvrılır. Örümcekler biyolojik olarak parçalanabilirler, bu nedenle onları robot parçaları olarak kullanmak robotik atık miktarını azaltacağı düşünülüyor.
Yapılan çalışmalarda ölü bir örümceğin bacaklarının kendisiyle aynı büyüklükteki başka bir örümceğin ağırlığını taşıyabileceği de deneyler sonucunda ortaya çıktı. Örümcek bacaklarının herhangi bir aşınma ve yıpranma yaşamadan önce 1.000 açma-kapama döngüsünden geçebildikleri için oldukça sağlam oldukları da bulundu.
Araştırmacılar, örümcekleri balmumuyla kaplamayı denediler ve 10 gün boyunca kütlesindeki azalmanın balmumu kaplanmamış örümcekten 17 kat daha az olduğunu buldular, bunun nedeninin kaplanmamış örümceğin bünyesinde daha fazla su tuttuğu ve hidrolik sisteminin daha uzun süre çalışabileceği anlamına geldiğini açıkladılar.
Kaynak: Webtekno
Google'ın yeni yapay zeka özelliği Gemini ile YouTube videolarında ve PDF belgelerinde sesli sorular sorarak…
MediaTek Dimensity 8400 Ultra, üst orta segmentin yeni yıldızı olarak dikkat çekiyor. Gelişmiş performansı, enerji…
Nubia Flip 2, katlanabilir telefon dünyasında dikkat çeken özellikleri ve uygun fiyatı ile öne çıkıyor.…
TECNO'nun katlanabilir telefonları, yenilikçi tasarımı ve fonksiyonelliği ile Mükemmel Tasarım Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, markanın…
TikTok'un ABD'deki geleceği, Elon Musk'ın olası satın alımı ve yasak tehlikesi ile şekilleniyor. Bu makalede,…
2025 Aston Martin Vantage Roadster, zarif tasarımı ve üstün performansıyla otomobil tutkunlarını büyüleyecek. Yeni teknolojiler…