Tekno Takip

Bilim insanlarından büyük keşif: 3D baskı ile kalp geliştirmenin yolu açıldı

Şinasi Kaya: Bilim insanlarından büyük keşif: 3D baskı ile kalp geliştirmenin yolu açıldı 1

3D yazıcılar artık arabalarımızı, konutlarımızı ve hatta yiyeceklerimizi yapma halimizi değiştiriyor. Artık de Stanford Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının çalışmaları sayesinde, organ nakli için gereken organları bekleyen hastaların yazgısını değiştirebilirler.

Mark Skylar-Scott ve biyomühendis takımı, canlı kalp dokusunu 3 boyutlu olarak basmalarına müsaade veren bir teknik geliştirdi. Maksat, gelecekte kalp kapakçıkları ve ventriküller üzere bir hastayla birlikte nitekim büyüyebilecek çok değerli modülleri basma yeteneğine ulaşmak olarak belirtiliyor.

Araştırmacıların da belirttiği üzere, ABD’de yaklaşık 100 çocuktan biri kalp kusuru ile doğuyor. Nakil alabilmelerine karşın, bu nakiller beden tarafından 20 yahut 30 yıl sonra reddedilebiliyor. Bir hastanın kendi hücrelerini kullanarak yeni bir organın biyobaskı ile oluşturulması bu olayları azaltabilir.

Skylar-Scott, “Bu savlı bir amaç, lakin bunun üzere bir projeye başlamak için birçok temel yapı taşının yerinde olduğuna inanıyoruz” diyor.

Kullanılan teknik, organ gibisi yapılar oluşturmak için canlı hücreleri kullanan bir süreç olan biyobaskıya bir örnek olarak verilebilir. Biyobaskı tarifi yeni bir kavram olmasa da, ekseriyetle çok yavaş bir süreci içeriyor ve çoklukla her seferinde bir hücrenin yazdırılmasını gerektiriyor. Bu yüzden saniyede 1.000 hücre yazdırılsa bile, tek bir insan kalbi oluşturmak bin yıldan fazla sürüyor.

Skylar-Scott ve grubu, organoid ismi verilen, binlerce hücreden oluşan kümelerle baskı yaparak süreci hızlandırabildikleri bir prosedür geliştirdi. Yapılan açıklamada “bunların milyonlarcasını alıp, daha sonra yazıcıdan yazdırabileceğimiz bir insan kök hücre mayonezine yoğunlaştırıyoruz” deniliyor.

Hücreler yazdırıldıktan sonra, içlerinde kan damarı ağlarının basılabileceği genel doku biçimini alıyor.

Şimdiden takım, temel olarak kendi başına sıvı pompalayabilen, insan damarına emsal tüp gibisi bir yapı basmayı başardı. Bir sonraki adım, mevcut bir kalbe aşılanabilecek fonksiyonel bir bölme üzere daha büyük bir yapı basmak olacaktır. Skylar-Scott, beş yıl kadar kısa bir gelecek içerisinde, bu teknik kullanılarak basılan bir kalp kapağının bir insan hastaya yerleştirilebileceğini düşündüğünü söyledi, lakin muhtemelen büsbütün basılmış bir kalbe en az yirmi yıl uzaktayız.

Exit mobile version