Tekno Takip

BioNTech’in geliştirdiği konteyner fabrikalar Afrika’nın aşı umudu olacak

Meral Erden: BioNTech'in geliştirdiği konteyner fabrikalar Afrika'nın aşı umudu olacak 5

Meral Erden: BioNTech'in geliştirdiği konteyner fabrikalar Afrika'nın aşı umudu olacak 1

Türk bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci tarafından kurulan BioNTech, Afrika’da aşı üretimi için konteyner fabrikalar geliştiriyor. ABD’li aşı şirketi Moderna, Afrika’da aşı üretimini yaygınlaştırmak için mRNA aşısının patent haklarından feragat ederek bölgeye destek kararını açıklamıştı ancak BioNTech böyle bir karar almadığı için tepki topladı. Eleştirilerin odağındaki BioNTech, konteyner fabrikalar ile Afrika’daki aşı üretimine destek olacağını duyurdu.

BioNTainer adı verilen konteynerler DSÖ Başkanı’nın yanı sıra Senegal, Gana ve Ruanda devlet başkanlarının katılımıyla Almanya’da tanıtıldı. BioNTainer konteynerleri, aşı üretimi için gerekli ekipmanları da bünyesinde barındırıyor. İki adet modüllü yapıya sahip BioNTainer toplam 6 adet 40’lık konteynerden oluşuyor. Yılda 50 milyon doz üretim kapasitesine sahip olacağı düşünülüyor. Ek konteynerler ile bu kapasite yükseltilebilecek.

BioNTech, yalnızca BioNTainer tedariki yapmakla kalmayacak aşı üretimi için personel desteği de sağlayacak. İlerleyen süreçte bağımsız üretime geçilmesi için bilgi birikimini yerel ortaklarla paylaşacak.

Dördüncü doz BioNTech randevusu nasıl alınır?
6 gün önce eklendi

BioNTainer konteynerlerinde ilk etapta mRNA tabanlı Covid-19 aşısı üretilecek. İlerleyen süreçte ise Afrika’da yaygın olarak görülen sıtma, tüberküloz gibi hastalıklara karşı mRNA aşıların da üretilmesi planlanıyor. Tahminlere göre başlangıçta yılda 50 milyon doz üretim kapasitesine sahip olacak. Ek konteynerler ile bu kapasite artırılacak. Üretilen aşılar kar amacı gütmeden düşük fiyatla satılarak aşılanma oranın artmasına yardımcı olacak.

Bu yılın ikinci çeyreğinde ilk BioNTainer’in Senegal ve Ruanda’ya ulaştırılması planlanıyor. Konteyner teslimatları yapıldıktan 12 ay sonra üretim başlayacak. Modüllerin teslimi ve kurulumu BioNTech tarafından yapılacak. Yerel yerel kuruluşlar, yetkililer ve hükümetler ise gerekli altyapıyı sağlayacak.

DSÖ verilerine göre Afrika’da Covid-19 aşılama oranı

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Afrika nüfusunun sadece yüzde 11’i Covid-19’a karşı aşılanmış durumda.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Sağlık Haberleri
  • BioNTech’in BioNTainer isimli aşı üretim konteynerleri tanıtıldı

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version