Tekno Takip

Bir hayvan çeşidi daha yok oluyor: Son dişi hayatını kaybetti; yalnızca 3 erkek kaldı

Şinasi Kaya: Bir hayvan çeşidi daha yok oluyor: Son dişi hayatını kaybetti; yalnızca 3 erkek kaldı 3

Vietnam medyasına nazaran, kalan son Yangtze dev yumuşak kabuklu kaplumbağalardan birinin cansız bedeni 21 Nisan’da Vietnam’ın başşehri Hanoi’deki Đồng Mô Gölü’nde bulundu. İşin daha da makûs kısmı, bunun türün son dişisi olduğuydu. Yani çok sevilen tıp şu anda yok olmaya mahkum kalmış üzere görünüyor.

Ölen kaplumbağa yaklaşık 1,56 metre uzunluğunda ve 93 kilo ağırlığındaydı. Bu kaplumbağanın hayatını kaybetmesi ile birlikte, çeşidin toplam nüfusu artık yalnızca üç erkeğe düştü. Kalan örneklerin ikisi Çin’de ve başkası Hanoi’nin Xuân Khanh Gölü’nde yaşıyor. Son Tay Kasabası (Son Tay Town) iktisat başkanlığı lideri Phung Huy Vinh, VnExpress ile yaptığı görüşmede “Ölüm nedeni şimdi doğrulanmadı” dedi.

Asya Kaplumbağaları Hint-Myanmar Müdafaa Programı yöneticisi Tim McCormack ise, TIME ile yaptığı görüşmede “Son yıllarda gözlemlediğimizle birebir birey. Bu sahiden üzücü” dedi ve devam etti: “Açıkça üreme kapasitesine sahip iri bir dişiydi. Potansiyel olarak yılda yüz yahut daha fazla yumurta bırakabilirdi” diye ekledi.

2019’da, dünyanın bilinen son dişi Yangtze dev yumuşak kabuklu kaplumbağasının Çin’de başarısız bir yapay tohumlama teşebbüsünün akabinde hayatını kaybettiği bildirilmişti. Fakat, bir dişinin Vietnam hududunun ötesinde yaşadığı ortaya çıktı ve bu, hayvanların geleceği için umutları artırmıştı.

Ne yazık ki bu hayaller en azından şimdilik yıkılmış üzere gözüküyor. Bu yakalanması güç tıbbın hem erkek hem de dişi başka bireylerinin hala vahşi tabiatta yaşıyor olması mümkün olsa da, kesin olarak varlıklarını sürdürdüklerini söyleyemiyoruz.

Yangtze dev yumuşak kabuklu kaplumbağalar

Hoàn Kiếm kaplumbağaları ve Swinhoe’nun yumuşak kabuklu kaplumbağaları olarak da bilinen Yangtze dev yumuşak kabuklu kaplumbağalar, Dünya üzerindeki en büyük tatlı su kaplumbağası türü. Bir vakitler kuzey Vietnam ve güney Çin’de yaşıyorlardı, lakin çok avlanma ve habitat kaybı sebebiyle nüfusları süratle azaldı.

Bu sıra dışı kaplumbağa, Vietnam’da büyük bir kültürel değere sahip. Kimi tartışmalar olmasına karşın, Yangtze dev yumuşak kabuklu kaplumbağalarının, birkaç Vietnam efsanesinde yer alan efsanevi bir altın kaplumbağa ilahı Kim Quy efsanesinin ilham kaynağı olduğuna inanılıyor. Bu efsanevi varlığın, ülkeyi işgal eden yabancı düşmanları savuşturmak için Vietnam tarihi boyunca sık aralıklarla göründüğü söylenir.

Vietnam tarihiyle sıkı bağları göz önüne alındığında, bu kaplumbağanın kaybının ülke genelinde büyük bir hüzne sebep olduğu da rahatlıkla söylenebilir.

Exit mobile version