Categories: Bilim

Bir yeni Pi sayısı rekoru daha: Pi sayısının 100 trilyonuncu basamağını hesapladılar

Google Cloud geliştirici destekçisi Emma Haruka Iwao ve meslektaşları bir kez daha Pi’yi yeni bir rekor sayıda basamakla hesapladıklarını iddia ediyor. Iwao, ekibin matematiksel sabiti 100 trilyon dijital ondalık basamak olarak hesapladığını söylüyor.

Iwao ve ekibi daha önce 2019’da 31,4 trilyon basamaklı bir doğrulukla bir hesaplama gerçekleştirerek rekoru kırmıştı. İsviçreli bir üniversiteden araştırmacıların geçtiğimiz yıl Pi’yi 82,8 trilyon basamağa hesaplaması da dahil olmak üzere, o zamandan beri bu rekor birkaç kez kırıldı. Iwao ve ekibi, başarılarının bir dünya rekoru olarak resmi olarak onaylanması için Guinness Dünya Rekorları ile birlikte çalışıyor.

Bir blog gönderisinde Iwao, Pi’nin mümkün olduğu kadar çok basamağını bulmanın, hesaplama gücünün ilerlemesini ölçmenin önemli bir yolu olduğunu yazdı. Iwao’nun işi, Google Cloud’un neler yapabileceğini göstermeyi de içeriyor ve bu nedenle Iwao’nun hesaplamayı gerçekleştirmek için platformun gücünden faydalanması çok şaşırtıcı değil.

2019’da, en son denemenin üçte biri kadar rakamı hesaplayan hesaplama süreci 121 gün sürmüştü. Bu sefer hesaplama 157 gün, 23 saat, 31 dakika ve 7.651 saniye sürdü, bu da Iwao’nun “aynı araçları ve teknikleri” kullanmasına rağmen bilgisayarların iki kattan daha hızlı çalıştığı anlamına geliyor. Toplamda yaklaşık 82.000 terabayt veri işlendi.

Iwao ayrıca, 100 trilyon basamağın tamamını saniyede bir rakam hızıyla yüksek sesle okumanın 3,1 milyon yıldan fazla süreceğini de belirtiyor. Ve merak ediyorsanız, Pi’nin 100 trilyonuncu ondalık basamağı 0’dır…

Kaynak:  Chip

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Golden Joystick 2024 Ödülleri Açıklandı

2024 Golden Joystick Ödülleri sahiplerini buldu! Oyun dünyasının en iyileri, oyuncuların oylarıyla belirlendi. En iyi…

41 dakika ago

Karıncaların Düşmeden Gezme Yeteneği

Karıncaların düşmeden gezme yeteneği, doğanın en ilginç fenomenlerinden biridir. Bu yazıda, karıncaların denge mekanizmaları, hareket…

53 dakika ago

Steam Disk Yazma Hatası ve Çözüm Yöntemleri

Steam disk yazma hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu makalede sorunun nedenlerini ve etkili çözüm yöntemlerini keşfedin. Oyunlarınızı…

1 saat ago

Oppo Reno 13 Pro Özellikleri ve Yenilikleri

Oppo Reno 13 Pro, etkileyici özellikleri ve yenilikleriyle dikkat çekiyor. Gelişmiş kamera sistemi, güçlü işlemci…

2 saat ago

WhatsApp Business Kullanıcı Sayısı ve Yeni Mesaj Kontrol Özellikleri

WhatsApp Business kullanıcı sayısının artışı ve yeni mesaj kontrol özellikleri hakkında her şey. İşletmenizi büyütmek…

2 saat ago

Elektrik Kesintisi Sırasında Telefon Sinyali Neden Kaybolmaz?

Elektrik kesintileri sırasında telefon sinyalinin neden kaybolmadığını öğrenin. Bu yazıda, cep telefonlarının sinyal güçlerinin nasıl…

3 saat ago