Tekno Takip

Blacklist Nedir? Blacklist’ten Nasıl Çıkılır?

İnanç Can Çekmez: Blacklist Nedir? Blacklist'ten Nasıl Çıkılır? 11

Blacklist nedir? diye merak ediyor olabilirsiniz. Türkçe karşılığı kara liste anlamına gelen Blacklist, bir mail adresi, bir IP adresi veya alan adını bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde spam mail göndermesi, virüs yayma/gönderme faaliyetinde bulunması gibi nedenler ile girdiği bir listedir.

Birine mail gönderdiğimizde iletilerimiz kimi zaman Spam/Önemsiz posta kutusuna düşer. Tam tersi olarak karşı taraftan gelen iletiler de bizim Spam/Önemsiz posta kutumuza düşebilir. Tüm bunlarla birlikte zaman zaman gelen veya giden iletiler sunucular tarafından reddedilir ve hata mesajı olarak geri de dönebilir.

Blacklist, istenmeyen mailleri gönderen adreslerin IP adresi bilgisinin Blacklist’e alınarak bu IP adresleri ile gönderilen maillerin Spam olarak iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Hemen hemen her kara liste sisteminin kendine göre farklı kriterleri vardır. Sistem bu kritere uygun olan mailleri Blacklist’e alır. Bu listenin amacı kullanıcıları bu gereksiz postalardan korumaktır.

Blacklist nedir, mail’leriniz neden blacklist’e girer?

Mailleriniz neden ve nasıl blacklist’e girer? İşte sebepleri
Yazım hataları
Yüksek hacimli mailler gönderme
Abonelikten çıkmayı kaldırma
İstenmeyen mail sözcükleri
Temiz bir mail listesine sahip olmamak
Blacklist’e alındığınızda ne olur?
Blacklist’te olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz?
Blacklist’ten nasıl çıkılır?
Blacklist’e girmemek için nelere dikkat edilmeli?

Mailleriniz neden ve nasıl blacklist’e girer? İşte sebepleri:

Yazım hataları:

E-posta kişilerinizin adreslerindeki yazım hataları bir engellenenler listesine alınmanıza neden olabilir. Bu nedenle mail listenizdeki yazım hatalarını bulmak ve düzeltmek için düzenli kontroller yapmalısınız.

Yüksek hacimli mailler gönderme:

Spam gönderenler genellikle yüksek hacimli mailler gönderirler. Bu toplu mail uygulamasını sürekli yapmak şüpheli olarak işaretlenmenize ve ardından kısa sürede Blacklist’e alınmanıza sebep olur.

Abonelikten çıkmayı kaldırma:

Abonelikten çıkma bağlantısını kaldırmak ya da gizlemek, birden fazla spam şikayetini tetikler bu yüzden oldukça kötü bir yöntemdir.

İstenmeyen mail sözcükleri:

İstenmeyen mail içeriğine ya da konu satırlarına sahip kampanyaların spam klasörüne düşme olasılığı oldukça yüksektir.

Temiz bir mail listesine sahip olmamak:

İyi bir mail gönderen puanı elde etmek için temiz ve düzenli bir listeye sahip olmak son derece önemlidir. Bundan dolayı düzenli kontroller yapmalı ve listenizi yakından takip etmelisiniz.

Abonelerinize şüpheli mailler gönderirseniz Blacklist’e girmeniz kaçınılmazdır. Ancak bazen spam göndericisi olmasınız da maillerinizin her zaman spam klasörüne düşme olasılığı vardır. Maillerinizin neden Blacklist’e girdiğini öğrenmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizin için iletilerinizin spam olarak işaretlenmesinin en yaygın sebeplerini madde madde listeledik.

Blacklist’e alındığınızda ne olur?

Eğer adınız bir engellenenler listesine girerse Gmail, Yahoo ve Outlook gibi internet servis sağlayıcıları bunu otomatik olarak algılarlar. En basit şu şekilde söyleyebiliriz ki mailleriniz hedef kitlenize ulaşamaz böylelikle de aboneleriniz e-posta pazarlama mesajlarınızı ya da promosyonlarınızı hiçbir şekilde göremez. Blacklist’e girmek, başta mail teslim edilebilirliğinize olmak üzere pazarlama çabalarınıza da zarar vererek zaman ve emek kaybına sebep olur.

Blacklist’te olup olmadığınızı nasıl anlayabilirsiniz?

Günümüzde artık pek çok mail servisi sağlayıcısı Blacklist’e girdiğinizde bunu duyurmak için otomatik olarak hazırlanan bir bildiri maili gönderiyor. Böyle bir mail elinize ulaşmadıysa Blacklist’te olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu farklı bir mail adresine mail göndermektir. Ardından mailinizin gelen kutusuna düşüp düşmediğini kontrol etmeniz Blacklist’e girip girmediğinizi öğrenmek için yeterli olacaktır. Ancak unutmamalısınız ki her mail sağlayıcısı aynı Blacklist’e sahip olmak zorunda değil. Bu sebeple gelen kutusuna düşen mailleriniz bazı servislerde spam olarak kabul edilmemişken bazı servislerde spam olarak kabul edilebilir.

Blacklist’ten nasıl çıkılır?

İlk olarak alan adınızı yakalayan Blacklist’i bulmalısınız. Ardından Blacklist operatörüne mesaj atmanız ve beyaz listeye alınmayı istemeniz gerekir. Beyaz listeye alınmayı talep etmek kısa sürede Blacklist’ten çıkarılmanızı sağlayabilir. Aynı zamanda bazen bu süreç uzayabilir ve operatörün isteğine göre ek adımlar uygulamanız da gerekli olabilir. Süreç ister kısa ister uzun olsun IP adresinizi beyaz listeye almak için bu işlemleri tamamlamanız gerekli ve önemlidir.

İzlemeniz gereken adımları iki temel adım şeklinde özetleyebiliriz:

İlk olarak Blacklist operatörü ile iletişime geçmelisiniz. Mail teslim edilebilirliğinizi iyileştirmek amacıyla en iyi uygulamalardan bazılarını izlemezseniz, form göndermek ve destekle iletişime geçmek maalesef boşuna bir çaba olur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi operatörler sizden başka işlemler talep edebilir, bu yüzden mail adresinizi bir IP Blacklist’inden çıkarmak için operatörler ile iş birliği yapmanız gereklidir.

İkinci olarak yapmanız gereken şey mail listenizi temizlemektir. Beyaz listeye alındıktan sonra geçersiz mail adreslerini, spam göndericileri ve diğer şüpheli hesapları listenizden kaldırmak amacıyla kapsamlı ve derinlemesine bir mail listesi temizleme işlemi başlatmalısınız. Bu işlemi sık sık tekrarlayarak listenizin temiz kaldığından emin olun.

Blacklist’e girmemek için nelere dikkat edilmeli?

Artık günümüzde hiçbir sistem bir Blacklist’te görünmeyeceğinizi yüzde yüz garanti edemez. Bazı listeler son derece katıdır ve o Blacklist’lere dahil olmanız için tek bir spam raporu bile yeterli olabilir.

Artık internet dünyasının kara listesi; Blacklist hakkında yeterli bilgiye sahipsiniz. Ne duruyorsunuz, eğer Blacklist’te iseniz bu listeden çıkmak için verdiğimiz adımları uygulayarak bir an önce kara listeden kurtulun. Eğer Blacklist’te değilseniz de kara listeye girmemek için neler yapmanız gerektiğini öğrendiniz, hemen işe koyulabilirsiniz!

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version