Categories: Bilim

Blue Origin, bir yılı aşkın müddet sonra başarılı bir roket fırlatmasıyla eski formuna geri dönüyor

Bu mürettebatsız bir vazifeydi lakin yarısından fazlası NASA’dan olmak üzere 33 bilim yükünü alçak yörüngeye taşıdı. Fırlatma, araştırmacıların bu yükler üzerinde uzaktan çalışmalar yürüttüğü birkaç dakikalık sıfır yer çekimine müsaade verdi. Örneğin, Honeybee Robotics’in bir yükü, farklı yerçekimi şartları altında gezegen topraklarının gücünü inceledi. Vazifede ayrıyeten Gelecek Kulübü teşebbüsünden gelen 38.000 öğrenci kartpostalı da yer aldı.

İk fırlatma, halledilen bir yer sistemi sorunu nedeniyle pazartesi günü iptal edilmişti. Geri sayıma eklenen birkaç dakikalık kısa bir gecikme olmasına karşın, bugünkü uçuşla ilgili rastgele bir sorun bildirilmedi.

Bu vazife temelde, New Shepard güçlendiricisinin hidrojen bazlı roket motorunun arızalanması nedeniyle erken sona eren geçen yılki bir uçuşun yine yapılmasıydı. Bu anormallik, Federal Havacılık Yönetimi (FAA) tarafından yürütülen bir soruşturma tamamlanana kadar Blue Origin fırlatmalarının askıya alınmasına yol açmıştı.

Blue Origin, bir yılı aşkın mühlet sonra başarılı bir roket fırlatmasıyla eski formuna geri dönüyor

FAA’nın soruşturması eylül ayında sona erdi ve Blue Origin’in, ajansın zarurî kıldığı bir dizi düzeltici aksiyonu gerçekleştirdikten sonra daha fazla lansman için özgür bırakılmasını sağladı. Bu, hidrofor motorunun ve nozulunun tekrar tasarlanmasının yanı sıra kimi prosedür değişikliklerini de içeriyordu. Şirket, gelecekteki mürettebatlı uçuşlara ait rastgele bir resmi plan açıklamadı lakin yakın vakitte fırlatma kulesine bir asansör kurdu. Lansman yorumcusu Erika Wagner bugünkü canlı yayın sırasında bunun gelecekteki lansmanları “daha fazla insan için daha erişilebilir hale getirmek” olduğunu söyledi.

Bu maksatla Blue Origin, mürettebatlı uçuşlara müşteri çekmek maksadıyla promosyonlarını artırmaya başladı. Gelecekteki bir lansmana yük eklemek için siz de başvurabilirsiniz.

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan
Tags: Fırlatma

Recent Posts

Windows’ta ‘CON’ Dosya Adı Kullanmanın Mümkün Olmadığı

Windows işletim sisteminde 'CON' dosya adının neden kullanılamadığını keşfedin. Bu makalede, dosya adlarıyla ilgili kısıtlamaları…

22 dakika ago

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirici bir rehber. Cihazın durumu, garanti durumu…

58 dakika ago

Alkışlarla Yaşıyorum: Nostaljik Platformun Kapanış Hikayesi

"Alkışlarla Yaşıyorum: Nostaljik Platformun Kapanış Hikayesi" adlı yazıda, nostaljik anıların ve topluluğun önemine dair içten…

2 saat ago

Apple’ın Araba Üretme Fikri ve Başarısızlığı

Apple'ın araba üretme fikri, teknoloji devinin otomotiv sektörüne adım atma çabasını ortaya koyuyor. Ancak bu…

2 saat ago

EA’den Formula 1 Tutkunlarına Ücretsiz Oyun Fırsatı

EA, Formula 1 tutkunları için heyecan verici bir fırsat sunuyor! Ücretsiz oyun deneyimiyle hız tutkunuzu…

3 saat ago

Şempanzelerin Yüz Kırışıklıkları: Nedenleri ve Özellikleri

Şempanzelerin yüz kırışıklıkları, yaşlanma ve çevresel faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bu makalede, şempanzelerin…

4 saat ago