Patrick Paumen bir mağaza veya restoranda ödeme yaptığında ortalık bir süre için karışıyor ve tüm meraklı gözler ona çevriliyor. Bunun nedeni, 37 yaşındaki Paumen’in ödeme yapmak için banka kartı veya cep telefonu kullanmasına gerek olmaması. Bunun yerine, sol elini temassız kart okuyucuya yaklaştırıyor ve ödeme gerçekleşiyor.
BBC’nin haberine göre “Kasiyerlerden aldığım tepkiler paha biçilemez” diyor Hollandalı bir güvenlik görevlisi Paumen. 2019’da derisinin altına temassız bir ödeme mikroçipi enjekte edildiği için elini kullanarak ödeme yapabiliyor. Paumen mikroçipin entegre edilme sürecini “prosedür, birinin cildinizi çimdiklemesi kadar acıtıyor” diyerek tarif ediyor.
Paumen’in sol elinin derisinin altındaki çip, bir ödeme makinesiyle yakın temasa geçtiğinde yanan ışığıyla kendini gösteriyor.
Deri altına entegre edilen ödeme çipleri söz konusu olduğunda, İngiltere – Polonya firması Walletmor, geçen yıl bunları satışa sunan ilk şirket olduğunu söylüyor. Kurucu ve CEO Wojtek Paprota, “İmplant Rio’da sahilde bir içki, New York’ta bir kahve, Paris’te bir saç kesimi – veya yerel bakkalınız için ödeme yapmak için kullanılabilir. Yani temassız ödemenin kabul edildiği her yerde kullanılabilir” diyor.
Bir gramdan daha hafif ve bir pirinç tanesinden biraz daha büyük olan Walletmor’un çipi, küçük bir mikroçip ve plastiğe benzer doğal kaynaklı bir malzeme olan biyopolimer içine yerleştirilmiş bir antenden oluşuyor. Paprota, tamamen güvenli olduğunu, yasal onaya sahip olduğunu, implante edildikten hemen sonra çalıştığını ve sıkıca yerinde kalacağını iddia ediyor. Ayrıca pil veya başka bir güç kaynağı gerektirmiyor. Firma şu anda 500’den fazla çip sattığını söylüyor.
Walletmor’un kullandığı teknoloji, yakın alan iletişimi veya akıllı telefonlardaki temassız ödeme sistemi olan NFC. Diğer ödeme implantları, tipik olarak fiziksel temassız banka ve kredi kartlarında bulunan benzer teknoloji olan radyo frekansı tanımlamasına (RFID) dayanıyor.
Böyle bir çipin vücudumuza entegre edilmesi fikri ürkütücü. Ancak 2021’de İngiltere ve Avrupa Birliği genelinde 4.000’den fazla kişiyle yapılan bir anket, %51’inin bunu dikkate alacağını ortaya koyuyor. Bununla birlikte rapor, katılımcılar için “istilacılık ve güvenlik sorunlarının büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ettiğini” gösteriyor.
Paumen ise, bu endişelerin hiçbirini taşımadığını söylüyor: “Çip implantları, insanların günlük olarak kullandıkları teknolojinin aynısını içeriyor. Anahtarlıktan kapıların kilidini açmaya, London Oyster kartı gibi toplu taşıma kartlarına veya temassız ödeme işlevine sahip banka kartlarına kadar her şeyde zaten var.” Paumen, nerede olduğunun izlenebileceğinden endişe duymadığını da ekliyor.
Ancak bu tür çiplerle ilgili sorun gelecekte daha da gelişmiş olup olmayacakları ve bir kişinin özel verileriyle dolup taşmayacaklarıdır. Ve bu bilgilerin güvenli olup olmadığı, bir kişinin gerçekten izlenip izlenemeyeceğine ilişkin soru işaretleri ve endişeler var.
Reading Üniversitesi Henley Business School’da politika, yönetişim ve etik profesörü olan Nada Kakabadse, “Teknolojinin kötüye kullanım potansiyeli olan karanlık bir tarafı var. Verilerin sahibi kim? Verilere kimin erişimi var? Ve insanları evcil hayvanlara yaptığımız gibi çiplemek etik mi?” diyor.
Winchester Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Steven Northam ise endişelerin yersiz olduğunu iddia ediyor. Habere göre Northam, akademik çalışmalarının yanı sıra 2017’den beri implant, temassız çipler üreten İngiltere firması BioTeq’in kurucusu. İmplantları, kapıları otomatik olarak açmak için çipleri kullanabilen engelli kişilere yöneliktir.
Northam, “İngiltere’de 500’den fazla implant gerçekleştirdik ancak Covid bunda bir miktar azalmaya neden oldu. Bu teknoloji hayvanlarda yıllardır kullanılıyor. Onlar çok küçük, hareketsiz nesneler. Risk yok” görüşünde…
Paumen’in vücudunda kapıları açmak için çipler ve gömülü mıknatıslar dahil olmak üzere toplam 32 implant var.
Kaynak: Chip
Xiaomi'nin alt markası Redmi, yeni bir marka kimliğiyle karşımıza çıkıyor. Yenilenen tasarımı ve gelişmiş özellikleriyle…
Cam kurbağalar, doğada hayatta kalmak için olağanüstü gizlenme yetenekleri geliştirmiştir. Bu yazıda, bu ilginç canlıların…
Hayal kurmanın beyin üzerindeki etkilerini keşfedin! Hayal gücünün nasıl çalıştığını, zihinsel sağlığı olumlu yönde nasıl…
BMW'nin Hofmeister kıvrımı, otomobil tasarımında ikonik bir imza olarak öne çıkıyor. Bu eşsiz tasarım unsuru,…
Elon Musk, X platformunda yeni beğenme özelliğini tanıttı! Bu özellik, kullanıcıların içeriklerle etkileşimini artırmayı hedefliyor.…
Okyanusta keşfedilen gizemli cisim, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Yumurtadan robotik incelemelere kadar uzanan bu heyecan…