Categories: Bilim

Bursa’da üretilen Troy T200 uçağı birinci defa piste çıktı

Meral Erden: Bursa'da üretilen Troy T200 uçağı birinci defa piste çıktı 1Meral Erden: Bursa'da üretilen Troy T200 uçağı birinci defa piste çıktı 1 UÇAKSAN tarafından geliştirilen yerli eğitim ve genel amaç uçağı Troy 200 birinci kere piste çıktı. Troy T200’ün birinci taksi testi muvaffakiyetle tamamlandı.

VLA sınıfında yer alan Troy T200, 750 kilogram yüke sahip. Rakiplerinden farklı olarak büsbütün karbon kompozitten oluşması ve metal kullanılmamasıyla dikkat çekiyor. Titanyum alaşımlı iniş gruplarıyla 10 tona kadar vurma-kalkma basıncına dayanabiliyor. Büsbütün elektronik sistemlerle donatılan Troy T200, Garmin’in cam kokpit teknolojisini kullanıyor. Rotax 914UL motorundan güç alıyor. Saatte 200 kilometre sürate çıkabiliyor.

Troy T200 birinci etapta sivil ve askeri alanda iki kişilik eğitim uçağı olarak kullanılacak. Kapasitenin 4’e çıkarılmasıyla birlikte genel emelli olarak herkes kullanılabilecek. İlerleyen etaplarda 80 santim daha uzun gövdeye sahip 6 kişilik versiyonu geliştirilecek.

Troy T200 ne vakit seri üretime geçecek?

Troy T200’ün bu sene testleri ve sertifikasyon çalışmaları sürecek. 2024 yılında seri üretime başlanacak.

Neden Troy?

Global bir isim hedefledikleri için uçağa “Troy” ismini verdiklerini belirten UÇAKSAN CEO’su Emre Balcı, “Troy, Truva demek ve her lisanda tıpkı yazılıyor, okunuyor. Uçağımızı küresel pazarda pazarlamak için bu ismi tercih ettik. Truva’dan ötürü Troy’un Türkiye olduğunu herkes biliyor. Bunun bir Türk eseri olduğu bu halde anlaşılacak.” tabirlerini kullandı.

Hedef yerli motorla uçmak

Aviyonik ve motor haricinde uçak üzerindeki her şeyi kendilerinin yaptığını anlatan UÇAKSAN CEO’su Emre, “İlerleyen vakitte motor konusunda Türkiye’de bir ilerleme olduğu takdirde yerli motorları da uçağımıza entegre etmeyi düşünüyoruz. Türkiye’de üretilen yerli motorların teorik denemelerini yaptık. Bilhassa TEI’nin ürettiği PD-170 motorunu teorik olarak uçağımıza entegre ettik ve büsbütün uyduğunu gördük. Rastgele bir kasvet gözükmüyor. Pratikte ilerleyen vakitte bakacağız. Gayemiz gökler, inşallah bizden sonraki kuşak de bu uçakla bir arada çok daha hoş uçaklar çıkaracaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Meral Erden

Share
Published by
Meral Erden

Recent Posts

OpenAI’den Yazılım Dünyasında Devrim Yaratacak Yeni Yapay Zekâ Ajanı: Codex

OpenAI’nin yeni yapay zekâ ajanı Codex, yazılım geliştirmede devrim yaratıyor. Kodlama süreçlerini hızlandıran ve kolaylaştıran…

1 saat ago

TikTok’tan Gençlere Yönelik Yeni Meditasyon Özelliği Tanıtımı

TikTok'un yeni meditasyon özelliğiyle gençler stresten uzaklaşarak rahatlayabilir ve zihnini dinlendirebilir. Detaylar için hemen keşfedin!

3 saat ago

Düşük Çözünürlüklü Fotoğraflarınızı Yükseltmenin En Etkili Yolları

Düşük çözünürlüklü fotoğraflarınızı kaliteli hale getirmenin en etkili yollarını öğrenin. Adım adım rehberimizle görüntülerinizi yükseltin…

4 saat ago

OPPO A5 Serisi Tanıtımı: Giriş ve Orta Segmentte Yenilikçi Seçenekler

OPPO A5 Serisi tanıtımı: giriş ve orta segmentte yenilikçi özellikler, şık tasarım ve uygun fiyatıyla…

4 saat ago

Grok’un Güney Afrika’daki ‘Beyaz Soykırımı’ İddialarıyla İlgili Tuhaf Yanıtları ve XAI’nın Resmi Açıklaması

Grok'un Güney Afrika'daki 'Beyaz Soykırımı' iddialarına yanıtları ve XAI'nın resmi açıklamasıyla ilgili detaylı ve ilginç…

5 saat ago

Türkiye’de Otomobil Fiyatları ve Gelecekteki Durum Analizi

Türkiye’de otomobil fiyatlarının güncel durumu ve gelecekteki gelişmeler hakkında detaylı analiz. Otomobil piyasasına dair önemli…

6 saat ago