Geçtiğimiz Cuma günü CERN’in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı‘nın (LHC) çevresini iki proton demeti sardı ve üç yıldan fazla bir aradan sonra dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısının geri dönüşü resmileşti. Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü veya CERN, son üç yılını bakım çalışmaları yaparak ve sistemde büyük güncellemeler gerçekleştirerek geçirdi. Şimdi grup, bilim insanlarının evrenin yeni sırlarını ortaya çıkaracağını umdukları dört yıllık bir veri toplama sürecine başlamaya hazırlanıyor.
Londra Kraliçe Mary Üniversitesi parçacık fizikçisi Marcella Bona, BBC ile yaptığı görüşmede, “Deneyimizin verileri algılama, toplama ve analiz etme yeteneği açısından iki ila üç kat daha iyi olacak” dedi.
Bu yaz mevsiminde, Üçüncü Çalışma (Run 3) olarak adlandırılan LHC’nin üçüncü çalışma süreci başlayacak. Son birkaç yılda yapılan güncellemeler, bu çalışmada daha fazla sayıda parçacık çarpışmasının görüleceği ve bu parçacıkların önceki çalışmalarda görülenlerden daha fazla enerjiyle çarpışacağı anlamına geliyor.
Bilim insanları, parçacıkların atom altı düzeyde nasıl etkileşime girdiğini açıklayan bir teori olan Standart Fizik Modelinin sınırlarını test etmek için yeni yetenekleri kullanacaklar. Diğer deneylerle birlikte, yeni tür parçacıklar bulmaya çalışacaklar ve hatta belki de bilim insanlarının evrenin büyük bir yüzdesini oluşturduğuna inandıkları, henüz keşfedilmemiş bir madde olan karanlık maddenin daha net bir görüntüsünü yakalayacaklar. Ancak bu maddenin henüz varlığının bile kanıtlanamadığını belirtmekte fayda var.
Yeni süreçte, on yıl önce LHC’deki deneyler sırasında keşfedilen çığır açan bir parçacık olan Higgs bozonu da daha ayrıntılı olarak incelenecek.
Kaynak: Chip
Karıncaların suya dayanıklılığını keşfedin ve bu hayvanların suyla nasıl başa çıktığını öğrenin. Ayrıca, karıncaları evinizden…
S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, piyasaya sürüldüğü günden itibaren satış rekorları kırarak oyuncuların ilgisini çekti.…
Microsoft, Windows 11 24H2 güncellemesini durdurdu. Kullanıcıların karşılaştığı sorunlar nedeniyle alınan bu karar, sistemin performansını…
Yumurta kabuklarındaki değişimlerin ardındaki nedenleri keşfedin. Güvenlik ipuçları ile taze yumurtaların nasıl seçileceği ve saklanacağı…
Ulaş Utku Bozdoğan, yapay zeka alanında yaptığı etkileyici çalışmalarla bilim dünyasında tanınan bir isim olarak,…
Temu'da popüler ürünleri keşfedin! Bu alışveriş rehberi ile en çok tercih edilen ürünler hakkında bilgi…