Tekno Takip

ChatGPT ile düzmece haber üreten kişi tutuklandı

Ulaş Utku Bozdoğan: ChatGPT ile düzmece haber üreten kişi tutuklandı 5

Ulaş Utku Bozdoğan: ChatGPT ile düzmece haber üreten kişi tutuklandı 1 Çinli yetkililer ülkenin kuzeyindeki Gansu eyaletinde bir kişiyi ChatGPT kullanarak düzmece haber makaleleri yazdığı savıyla gözaltına aldı. Bu atak, Çin’in yapay zeka hizmetlerinin “yanlış bilgi” dağıtmak için berbata kullanılmasını yasaklayan yeni yapay zeka zıddı yönergeleri kapsamında yapılan birinci tutuklamalardan biri üzere görünüyor.

ChatGPT kullanımı tutuklattı 

Aktarılanlara nazaran Hong soyadıyla tanımlanan kuşkulu, yetkililerin “yanlış bilgi” olduğunu söylediği ölümcül bir tren kazasını anlatan haber makaleleri oluşturmak için OpenAI’ın tanınan sohbet robotu ChatGPT’yi kullanmakla suçlanıyor. Yetkililer kelam konusu haberin birden fazla versiyonunun 20 farklı hesaptan eş vakitli olarak yayınlandığını tespit etti. Bu ortada geçersiz haber Baidu’ya ilişkin blog platformu Baijiahao’da yayınlandı.

Yapılan açıklamada Hong, ChatGPT’yi uydurma içerikler için kullandığını ve bunu para kazanmak için yaptığını kabul ediyor. Bu ortada düzmece makaleler kaldırılmadan evvel 15,000’den fazla kez görüntülenmiş. Öte yandan ChatGPT, Çin’de bir müddettir erişime engelli durumda lakin VPN teması ile bu kısıtlamalar aşılabiliyor. Çin, Hong’u kamu nizamını baltalamak, kamuya açık yerlerde karışıklığa neden olmak üzere geniş bir tanıma sahip olan “kavga çıkarmak ve provokasyon yapmakla” suçlandı. Çin’de bu tip suçlamalar yanlış bilginin yayılması konusunda görülen bir şey. Bununla birlikte bu hatanın cezası 5 ila 10 yıla kadar mahpus cezasıyla sonuçlanabiliyor.  

Exit mobile version