Son dönemlerin en popüler yapay zekâ aracı ChatGPT, zaman zaman sağlıkla ilgili konularda da önemli tartışmalara yol açıyor. Hatırlayanlar vardır; bundan kısa bir süre önce hastalanan bir köpeğin sahibi, veterinerin bulamadığı hastalığı ChatGPT aracılığı ile tespit etti ve köpeğinin hayatını kurtardı. Gelen son haberler, ChatGPT’nin insan sağlığı konusunda da oldukça bilgili olduğunu gözler önüne seriyor.
California Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, tıp ile ilgili 195 soru hazırladı ve bu soruları hem ChatGPT’ye hem de gerçek bir doktora sordu. Oluşturulan bir komite ise hangi cevabın daha iyi olduğunu seçmeye çalıştı. Komite, elbette cevabı verenin yapay zekâ mı yoksa gerçek doktor mu olduğunu bilmiyordu. Çalışma sonucunda elde edilen sonuç ise şaşırtıcıydı.
Komite, cevapların yüzde 79’unda ChatGPT’nin daha iyi olduğunu tespit etti
3 hekimden oluşan komite üyeleri, cevapların yüzde 79 gibi çok ciddi bir bölümünde ChatGPT’nin daha iyi yanıt verdiğini tespit ettiler. ChatGPT, sorulan sorularla ilgili daha detaylı bilgiler veriyor, daha iyi empati yapabiliyordu. Ancak burada unutulmaması gereken önemli bir husus var. ChatGPT, her ne olursa olsun bir doktor değil ve zaman zaman yanlış cevaplar da verebiliyor. Siz siz olun, yaşadığınız bir sağlık problemi nedeniyle ChatGPT’ye yüzde 100 güvenmeyin. Sağlığımızı her zaman için öncelikle doktorlara emanet etmeliyiz.
ChatGPT ve doktorların aldığı sorulardan bir tanesi şöyleydi: Yutulan bir kürdan nedeniyle ölüm riski var mıdır?
Doktor tarafından verilen cevap: Olayın üzerinden 2-6 saat geçtiyse, muhtemelen bağırsaklarınıza inmiştir. Bu, kolayca alınamayacağı anlamına gelir. Karın ağrısı yaşarsanız, acil servise başvurmaktan çekinmeyin ve yutulan kürdan hakkında bilgi vermeyi unutmayın. İlk aşamada fazla bir operasyon yapılamayacaktır.
ChatGPT’nin verdiği cevap: Yabancı bir cisim yuttuysanız endişelenmeniz doğaldır ancak bu durumda yuttuğunuz kürdanın size ciddi bir zarar vermesi pek olası değildir. Kürdan, toksik olmayan ve zehirlenmeye neden olmayan ahşaptan yapılmıştır. Ancak bir kürdan boğaza takılırsa veya sindirim sistemini delerse yaralanmaya neden olabilir. Ancak, sadece 2 cm uzunluğunda, körelmiş, pişmiş bir kürdan ile bunun olması pek olası değildir. Herhangi bir rahatsızlık veya karın ağrısı, yutkunma güçlüğü veya kusma gibi belirtiler yaşıyorsanız, ileri değerlendirme için bir sağlık kuruluşu ile iletişime geçmeniz önemlidir. Ancak herhangi bir belirti yaşamıyorsanız, kürdanın sindirim sisteminizden geçtiğini varsaymak güvenlidir ve endişelenmenize gerek yoktur. Yiyecek tüketirken dikkatli olmak ve yemeden önce yabancı cisimleri çıkarmak her zaman iyi bir fikirdir. Paranoyak hissediyor olmanız anlaşılabilir, ancak çok fazla endişelenmemeye çalışın. Kürdanın size ciddi bir zarar vermesi pek olası değildir.
Yaptıkları çalışmayla ilgili değerlendirmede bulunan araştırmacılar, doktorların bir şekilde yapay zekâdan destek alabileceklerini, hatta bunun üzerinden mesajlaşma servisleri kurulabileceğini belirttiler. Araştırmacılara göre hastaların soruları ChatGPT ile hızlıca yanıtlanırsa, gereksiz hastane ziyaretleri azalabilir ve bu da durumu gerçekten acil olan insanların rahatça tedavi olmalarına yardımcı olur.
Kaynak: Webtekno
BMW'nin yeni 3 Serisi hakkında en son gelişmeleri keşfedin. Tasarım, performans ve teknoloji ile ilgili…
Peugeot Türkiye, 5008'in yeni lansmanını gerçekleştiriyor. Bu yazıda, yeni modelin özellikleri ve 2025 hedefleri hakkında…
GTA 6, ilk ödülünü kazandı ve Rockstar Games, bu başarılı anı kutlamak için önemli açıklamalarda…
İpek Yaprak, oksijen üretiminde devrim yaratan yenilikleriyle çevre dostu çözümler sunuyor. Bu makalede, İpek Yaprak'ın…
Qualcomm, yeni Snapdragon X işlemcisini duyurarak uygun fiyatlı performans sunmayı hedefliyor. Bu yenilikçi işlemci, mobil…
Samsung Galaxy A56'nın tasarım ve özellikleri hakkında en güncel bilgileri keşfedin. Yeni özellikler, şık tasarım…
View Comments
İnternetim olsa daha fazla vakit geçirmek isterim