Categories: Yapay Zeka

ChatGPT’nin Geliştiricisi OpenAI, Yapay Zekânın İnsanlığı Yok Etmesini Engellemek İçin Ekip Kuruyor

Kasım 2022’de yayınladığı sohbet botu ChatGPT ile dünyayı alt üst eden OpenAI, yapay zekâ hakkında tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Botun o dönem verdiği tartışma yaratan cevapları ve hatta insanları kandırmaya kalktığı gibi örnekleri, yapay zekânın insanların hayatını tehlikeye sokup sokmayacağını da tartışmaya açtı.

Fakat en azından şu aşamada bir gerçeği biliyoruz: Yapay zekâ, şimdilik sadece izin verdiğimiz kadar yeteneğe sahip olabiliyor. Ancak bu gerçek, gelecek için tehlikeleri ortadan kaldırmıyor. OpenAI da şimdiden insanlığın yapay zekâ tarafından alt edilmesini engellemek için önlemler almaya başladı.

“Süper zeki yapay zekâya” karşı ilk önlem duyuruldu:

OpenAI, 5 Temmuz’da yayınladığı yazısında “Superalignment” adlı yeni bir ekip kurduğunu açıkladı. Bu ekip, insanlığın yaratacağı “süper zeki yapay zekâ” sistemlerinin kontrol edilmesini sağlamayı amaçlayacak.

OpenAI’a göre süper zeki yapay zekâ teknolojileri halen oldukça uzak bir gelecekte gözüküyor. Fakat şirket, bu teknolojilerin önümüzdeki 10 yıl içinde varlığını göstermeye başlayacağına inanıyor.

Superalignment ekibinin bu sistemleri yönlendirmek ve insanlığı tehlikeye atmamak için yapacağı ilk çalışma da insan seviyesinde zekâya sahip bir yapay zekâ geliştirmek olacak. Bu yapay zekâ, önümüzdeki 4 yıl içinde geliştirilecek ve görevi, süper zeki yapay zekâyı kontrol etmek olacak.

  • Yani bir nevi süper zeki sistemler, insan zekâsıyla eşdeğer diğer yapay zekâlar aracılığıyla sınırlandırılacak, yönlendirilecek.

Üstelik OpenAI, bu görev için sahip olduğu tüm işlem gücünün %20’sini ayıracak. Ayrıca ekipte çalışacak potansiyel makine öğrenimi ve mühendislerini de şimdiden çağırmaya başladı.

OpenAI’ın kuruluş amacı da aslında bu yeni ekiple paralel:

OpenAI, kurulduğu 2015 yılında kendisini şöyle tanımlamıştı:

“OpenAI kâr amacı gütmeyen bir yapay zeka araştırma şirketidir. Hedefimiz, dijital zekayı, finansal getiri sağlama ihtiyacıyla sınırlandırılmadan, bir bütün olarak insanlığa en çok fayda sağlayacak şekilde ilerletmektir. Araştırmamız mali yükümlülüklerden muaf olduğu için, olumlu bir insan etkisine daha iyi odaklanabiliriz.”

Tabii “kâr amacı gütmeyen” tabiri artık geçerli değil.

Kaynak:  Webtekno

Şinasi Kaya

Recent Posts

Türkiye’de Önemli Haber Hesaplarına Erişim Engeli

Türkiye'de önemli haber hesaplarına getirilen erişim engelleri, bilgi akışını nasıl etkiliyor? Güncel durumu ve sonuçlarını…

8 saat ago

PlayStation İlkbahar İndirimi: 300 TL Altında Oyunlar

PlayStation İlkbahar İndirimi ile 300 TL altındaki en iyi oyunları keşfedin! Fırsatları kaçırmayın, oyun dünyasına…

9 saat ago

Volkswagen ID.2 X: Yeni Elektrikli Kompakt SUV Tanıtımı

Volkswagen ID.2 X, yeni elektrikli kompakt SUV modeliyle tanışın. Sürdürülebilirlik ve yenilik bir arada!

9 saat ago

Mart 2025 Uygulama İndirme Verileri: ChatGPT Zirvede

Mart 2025'te ChatGPT uygulama indirme verileri zirveye ulaştı. Detaylar ve analizler için hemen keşfedin!

10 saat ago

Call of Duty Oyunları Game Pass’e Geliyor

Call of Duty oyunları, Game Pass kütüphanesine katılıyor! Yeni maceralara atılmak için hazır olun.

11 saat ago

WhatsApp’a Yapay Zekâ Dönemi: Meta AI ile Yeni Özellikler

WhatsApp'a yapay zekâ entegre ediliyor! Meta AI ile gelen yeni özellikler, iletişimi daha akıllı ve…

11 saat ago