Tekno Takip

Çin, çöle kurduğu dev güneş gücü tesisini devreye aldı

Meral Erden: Çin, çöle kurduğu dev güneş gücü tesisini devreye aldı 3

Meral Erden: Çin, çöle kurduğu dev güneş gücü tesisini devreye aldı 1 Çin, yenilenebilir güç kaynaklarına son yıllarda rekor seviyede yatırımlar gerçekleştiriyor. Bu yatırımlar ortasındaki en değerlilerinden birisi kısa müddet evvel şebekeye bağlandı. Çin’in Tengger Çölü‘nde yer alan bu tesis ülkenin kurak yerlerde inşa edip devreye aldığı birinci tesis oldu. Halihazırda bir kısmı devreye alınan tesis dünyanın ve Çin’in en büyük ikini güneş güç santrali özelliğine de sahip.

Çin’den bir mihenk taşı daha

Çin, Gobi Çölü’nün güney ucunda yer alan Tengger Çölü’ndeki güneş ve rüzgar projesinin birinci etabını şebekeye bağladı. Tengger Çölü projesiyle Çin, toplamda 3 GW’lık bir güneş gücü kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Projenin devreye alınan ilk ayağı ise 1GW kapasiteye sahip. Bu kısım her yıl her yıl 1,5 milyon hanenin elektrik talebine muadil 1,8 milyar kilovat-saat güç üretecek. Bu bölgedeki projelerin toplam yatırımı 12,28 milyar dolar olurken toplam konseyi güç ise 13 milyon kW olacak. Güneş santrali tam kapasite olarak devreye alındığında yılda 5,78 milyar kilovat-saat güç üretecek.

Halihazırda dünyanın en büyük aktif güneş güç tesisi Çin’de bulunuyor ve bu tesis 2,2 GW’lık kapasiteye sahip. Tengger Çölü’nde yer alan yeni tesis şimdilik dünyanın en büyük ikinci güneş güç santrali pozisyonunda. Öte yandan birinci çeyrekte Çin’in toplam yenilenebilir güç heyeti gücü 1,26 milyar kilovat-saate ulaştı. Bunun 425 milyon kilovat-saati güneş, 376 milyon kilovat-saati rüzgar gücünden elde edildi.

Exit mobile version