Tekno Takip

Çin’in çok gizemli uzay uçağı 276 gün süren yörünge vazifesinden geri döndü

Şinasi Kaya: Çin'in çok gizemli uzay uçağı 276 gün süren yörünge vazifesinden geri döndü 3

Şinasi Kaya: Çin'in çok gizemli uzay uçağı 276 gün süren yörünge vazifesinden geri döndü 1 Çin devlet haber ajansı Xinhua’ya nazaran, gizemli yeniden kullanılabilir uzay aracı 8 Mayıs Pazartesi günü Çin’in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi’ne iniş yaparak 276 günlük Dünya yörüngesi misyonunu tamamladı. Çin’deki yetkililer, saklı misyonun “tam bir başarı” olduğunu argüman etti.

Gizli vazifede tam muvaffakiyet sağlandı

Çin medyasında bu saklı misyondan “Deneyin başarısı, Çin’in gelecekte uzayın barışçıl kullanımı için daha yanlışsız ve uygun maliyetli gidiş-dönüş teknikleri sağlayacak olan yine kullanılabilir uzay aracı teknolojilerine yönelik araştırmalarında değerli bir atılıma işaret ediyor” şeklinde bahsedildi. Bu 276 günlük test vazifesinde hangi testlerin gerçekleştirildiği ise külliyen bir gizem bulutunun içerisinde. 

Çin, saklı uzay uçağıyla ilgili rastgele bir manzara paylaşmadı. Uzmanlar, uzay aracını fırlatan Long March 2F roketinin taşıma kapasitesine dayanarak, bunun ABD Hava Kuvvetlerinin X-37B’si ile kabaca birebir boyut ve tasarımda olabileceğini varsayım ettiler. ABD ordusu da bugüne kadar en uzunu 909 gün süren altı yörünge vazifesi gerçekleştiren X-37B hakkında misal formda ketum davranıyor. Öte yandan Çin’in bu uzay aracının birinci testini Eylül 2020’de gerçekleştirdiği ve testlerin yalnızca 2 gün sürdüğü biliniyor. ABD Uzay Kuvvetleri’nin X-37B aracı ise çok daha uzun vadeli otonom misyonlar gerçekleştirmişti.

Exit mobile version