Tekno Takip

Çinli bilim insanları, bir maymunun zihnini beyin-bilgisayar teması ile denetim etmeyi başardı

İnanç Can Çekmez: Çinli bilim insanları, bir maymunun zihnini beyin-bilgisayar teması ile denetim etmeyi başardı 1

Çinli bilim insanları, bir maymunun zihnini kullanarak robotik bir kolu denetim etmesini sağlayan bir beyin-bilgisayar arayüzü oluşturduklarını sav ediyor. Şimdi hakem değerlendirmesinde olan araştırma, Tianjin’deki Nankai Üniversitesi tarafından 5 Mayıs’ta yapılan bir duyuruyla açıklandı. Araştırmacılar, tıpkı bu cins teknolojilerin öbür örneklerinde olduğu üzere, bu teknolojinin de bir gün uzuvlarını kullanamayan insanlara yardımcı olabileceğini savunuyor.

Bahsi geçen teknoloji, elektroensefalogram (EEG) sinyallerini, maymunun yiyeceği ağzına götürmesi için kullanabileceği robotik kola denetim talimatlarına dönüştürüyor. Teknoloji, kafatasındaki sagittal sinüs yoluyla direkt beynin motor korteksine giden şah damarındaki küçük bir açıklığa yerleştirilen özel bir reseptör kullanılarak çalışıyor.

Diğer şirketler de son vakitlerde bu araştırmaya emsal beyin-bilgisayar arayüzleri üzerinde çalışıyorlar. Teknik açıdan en etkileyici olmasa da en ünlü teşebbüslerden Elon Musk’ın Neuralink’inden gelmiş ve bir maymunun zihniyle Pong oyununu nasıl oynayabileceğini göstermişti.

Exit mobile version