Tekno Takip

Çok Güçlü Bir Alaşım 3 Boyutlu Yazıcıyla Basıldı

Meral Erden: Çok Güçlü Bir Alaşım 3 Boyutlu Yazıcıyla Basıldı 3

Bilim insanları, uzun zamandır doğada yer alan elementlerin daha verimli, daha ihtiyaçlarımıza uygun şekillerde bir araya getirilmesi için çalışıyor. Son yıllarda 3 boyutlu yazıcıların da daha sık kullanılmasıyla birlikte yeni yapılar ortaya çıkarılıyor.

Massachusettes Amherst Üniversitesi ve Georgia Institute of Technology tarafından geliştirilen yeni bir yapı, önemli bir ilerlemeyi gerçekleştirmiş oldu. Zira bu yeni alaşım hem çok verimli hem de kolay şekillendirilebiliyor olsa da oldukça dayanıklı.

Havacılık, sağlık, enerji ve tıp alanında büyük atılımlar gelebilir

Son 15 yılda yüksek entropili alaşımlar (HEA) oldukça popüler hale gelmiş durumda. Aşağı yukarı aynı miktarlarda beş altı farklı elementin birleşimi ile oluşturulan bu yapılar, neredeyse sonsuz farklı özel alaşım yapısı oluşturulabilmesini mümkün kılıyor. Geleneksel alaşımlar ise bir ana elementin etrafında oluşturuluyor.

Lazer tabanlı 3 boyutlu yazıcılarla üretilen yapı yüksek entropiye sahip. Kolay şekillendirilebilen bu yapı iki faza sahip ve oldukça kolay şekillendirilebiliyor. Araştırmacılar şimdilik bu yöntemle büyük miktarda üretim yapmanın mümkün olmadığını ancak potansiyel olarak keşfedilmemiş pek çok özelliğin ortaya çıkarılabileceğini belirtti.

Bilim insanları bu şekilde hem kolay şekillendirilebilen hem de dayanıklı malzemelerin, özellikle enerjinin korunumunun önemli olduğu alanlarda büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Yeni alaşımın özellikle havacılık, enerji, otomotiv, sağlık alanında kullanılması planlanıyor.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version