Ces 2022 İnovasyon ödülünü kazanan Ocean Grazer girişimi fazla elektrik olduğunda atıl durumda kalan deniz üstü rüzgar türbinleri için uygulanabilir elektrik depolama teknolojisi geliştiriyor.
Temelleri 2014 yılında Hollanda Groningen üniversitesinde başlayan hikaye 2020 ve 2021 yıllarında önce su dolu maden sahasında sonra bir deniz limanında yapılan testlerle performansını kanıtlayınca ciddi anlamda ilgi çekmeyi başardı.
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttıkça düğmeye basarak elektrik üretimini arttırdığımız kömür santrallerinden; rüzgar eserse, güneş çıkarsa modeline geçiş yaptığımız için ya çok fazla kapasite kurulmakta ya da makul ücretli ve sürdürülebilir enerji depolamaya geçiş yapmamız gerekmekte.
Avrupa’da serbest elektrik piyasası nedeniyle çok rüzgârlı günlerde şebekenin ihtiyacından fazla rüzgar enerjisi üretilebiliyor. Firmalar, aldıkları devlet desteği sayesinde bazı durumlarda üstüne para bile ödeyebiliyor. Tabi bu durum çok tercih edilen bir senaryo değil.
Bu nedenle deniz rüzgar türbini tarlalarına yatırım yapan şirketler için oldukça yararlı gözüken bir teknoloji olan Ocean Battery, bilindik materyal ve hali hazırda ispatlanmış teknolojileri farklı bir mühendislikle tekrar bir araya getiriyor.
Deniz tabanı için üretilen prototip. Gerçeğinin 70 x 70 metre olması bekleniyor.
Firmanın çözümü aslında deniz tabanında bulunan su basıncını pompalı hidroelektrik santral gibi kullanmak olmuş. Enerji deniz tabanının altında sert materyalden yapılan düşük basınçlı bir tatlı su depomuz ile deniz tabanına serilen balon benzeri esnek bir rezarvuar arasında gidip gelmesi ile depolanıyor ve tekrar üretiliyor.
Elektrik fazlası olduğu durumda sert kısımdaki düşük basınç altındaki su yukarı deniz tabanının muazzam basıncına maruz kalan esnek yere basılıyor. Elektriğe ihtiyaç olduğunda vana açılarak tekrar suyun aşağı düşük basınçlı kısma doğru hızla akması esnasında su türbini dönüyor ve elektrik enerjisi elde ediliyor.
Bir kimyasal batarya gibi zamanla kapasite azalması olmayan, yarı fiyatına mal olan sistem, %70-85 arası elektrik depolama ve deşarj etme verimine ulaşmayı planlıyor.
Her şey yolunda giderse ve yatırımcılar ilgi gösterip teknolojiyi ticari olarak kullanmak isterse 2023 yılında pilot projenin hayata geçebileceği düşünülmekte. Her bir modülümün 10 MWh olduğu depolama birimine konacak türbin ve pompaya göre şarj deşarj süreleri 30 dk ile 4 saat arasında değiştirilebiliyor.
Kaynak: Donanimhaber
Steam'den yeni sezon biletleri alırken şeffaflık zorunluluğu hakkında bilgilendirici bir içerik. Bilet satışlarında güvenilirlik ve…
Google Mesajlar uygulaması ile orijinal kalitede fotoğraf ve video göndermenin yollarını keşfedin. Üst düzey görüntü…
Apple, iPhone 16 Pro için etkileyici bir yeni reklam filmi yayınladı. Bu film, cihazın yenilikçi…
OPPO ColorOS 15 duyuruldu! Yeni özellikler, kullanıcı deneyimini geliştirirken, güncelleme takvimi ile ilgili tüm detayları…
vivo X Fold 4 hakkında en son gelişmeleri ve dikkat çekici özellikleri keşfedin. Katlanabilir akıllı…
Balıkların yüzme davranışları ve algısal adaptasyonları üzerine derinlemesine bir inceleme. Bu makalede, balıkların su altındaki…