Tekno Takip

Dinozorların kuşağını sonlandıran meteor, bugün dünyaya çarparsa ne olur?

Ulaş Utku Bozdoğan: Dinozorların kuşağını sonlandıran meteor, bugün dünyaya çarparsa ne olur? 5

Ulaş Utku Bozdoğan: Dinozorların kuşağını sonlandıran meteor, bugün dünyaya çarparsa ne olur? 1

Yakın zamanda her hangi bir meteorun dünyaya çarpması beklenmese de uzmanlar, sürekli olarak bu tehlikeyi tespit etmek için gözlem yapıyorlar. Yeni geliştirilen bir simülasyon sayesinde araştırmacılar, oldukça büyük bir meteorun dünyaya çarpmasının oluşturacağı etkileri ortaya çıkardılar.

Meteor çarptığında insanlık ne olacak?

Bir meteorun dünyaya düşmesi, gezegenimizin var oluşundan bu yana gerçekleşen bir durum ancak gezegenimizi nasıl etkileyeceği konusunda bu meteorun boyutu oldukça önemli bir parametre oluşturuyor. Çoğu meteor küçük boyutlu olması sebebiyle insanlığı etkiyecek bir durum taşımasa da dinozorların soyunun tükenmesine sebep olduğu düşünülen yaklaşık 10 km çapında bir meteor daha önce gezegenimize ulaştı.

Benzer bir durumun günümüzde yaşanması durumunda neler yaşanabileceğine dair bir simülasyon gerçekleştiren araştırmacılar, yaklaşık iki yıl sürecek bir kış yaşayacağımızı belirtiyor. Böylesine büyük bir meteor düştüğünde dünyada yangınlar, şok dalgaları, ısı radyasyonu, büyük bir krater, asit yağmuru ve dev tsunamilerle karşılaşabileceğimiz belirtiliyor. Yangınlardan çıkan küller ve çarpışmadan kaynaklanan tüm ince taneli döküntüler, uzun süre atmosferde asılı kalacak ve güneş ışığının yeryüzüne ulaşmasını engelleyecek.

Tüm bunlara rağmen araştırmacılar, gerekli önlemlerin alınmasıyla insanların hayatta kalabileceğini söylüyor. Araştırma ekibinden fizik ve astronomi doçenti olan Britt Scharringhausen: “Her şey ölmeyecek. İnsanları düşünürsek, hayatta kalmanın yolu yeraltına inmektir.Eğer bir sığınaktaysanız ve yenilebilir yiyecek yetiştiremediğiniz o kış dönemini atlatmak için yeterli malzemeleriniz varsa bu dönemi atlatabilirsiniz.” dedi.

Tüm bu süreçler bittikten sonra tohum depoları sayesinde tarımın tekrar başlatılabileceği düşünülüyor.

Peki tüm durumları yaşamamak için neler yapılabilir sorusunu cevaplamak için girişimlerde bulunan NASA, Double Asteroid Redirection Test misyonunu başlattı. Misyonun amacı olarak bir meteorun gelecekte dünyamıza çarpması tehlikesinde rotasını değiştirerek bu tehlikeyi atlatabilme yetilerini test etmek olarak gösteriliyor.

  • Anasayfa
  • Popüler Bilim
  • Uzay Haberleri
  • Bugün büyük bir meteor Dünya’ya çarparsa ne olur?

Kaynak:  Donanimhaber

Exit mobile version