Tekno Takip

DirectStorage Teknolojisi İşlemci Yükünü Azaltabilir

Meral Erden: DirectStorage Teknolojisi İşlemci Yükünü Azaltabilir 1

Microsoft’un DirectStorage teknolojisine detaylıca değinmiştik ve ardından bu özelliğin Windows 11 ile birlikte Windows 10 işletim sistemine de geleceğini öğrendik. Xbox konsollarda kullanılan teknolojisi, temel olarak oyunların NVMe SSD’lerden çok hızlı bir şekilde yüklenmesi için çalışacak. Ancak bu teknoloji görünüşe bakılırsa farklı önemli avantajlar da getiriyor.

DirectStorage, Microsoft’ta kıdemli yazılım mühendisi olan Cooper Partin’e göre işlemcinin yükünü de hafifletecek. Partin, DirectStorage’ın nasıl çalıştığını detaylandıran bir videoda Windows sürümünün Xbox sürümüne kıyasla PC donanımını daha iyi kullanmak için uyarlandığını söyledi. Bu arada Windows 11 için hazırlanan sürümün Windows 10’a göre daha optimize çalıştığını belirtelim.

Windows 11 sürümü birkaç küçük bilgiyi aynı anda işlemek için donanımınızı, özellikle de GPU’nuzu ve CPU’nuzu kullanıyor. Böylelikle yükleme süreleri oldukça iyileşecek. Microsoft’un yeni API’sı bir oyundan sıkıştırılmış veri alma, sıkıştırılmış verileri çözme ve GPU’nuzda işleme sürecini kolaylaştırırken bunların hepsini aynı anda gerçekleştiriyor. Sonuç olarak dokular, ortamlar ve karakterler gibi oyun varlıkları çok daha hızlı yükleniyor ve süreç nedeniyle PC’deki donanımın iş yükü azalıyor.

DirectStorage, modern oyun sistemleri için tasarlandı. Daha küçük okumaları gerçekten verimli bir şekilde hallediyor ve daha fazla iş yapmak için işleri bir araya toplayabilirsiniz. Oyun ile tam olarak entegre edildiğinde, Windows 11’de bir NVMe SSD ile bir oyundaki CPU yükünü %20 ila %40 oranında azaltır. Bu, Windows 11’deki dosya I/O yığınında yapılan gelişmelere ve genel olarak platformdaki gelişmelere bağlıdır.

DirectStorage’ın nimetleri kulağa harika geliyor, ancak bunları düzenli olarak kullanabilmeniz biraz zaman alacak. Şu anda bu teknolojiyi kullanan tek bir oyun biliyoruz. Ekim ayında çıkacak olan Forspoken ile bazı testler yapıldı ve yükleme ekranının yalnızca 2 saniye aldığı bildirilmişti.

Kaynak:  Technopat

Exit mobile version