Tekno Takip

Dünya Görüntü Oyunları Onur Listesi’ne 4 yeni oyun daha eklendi: İşte listeye eklenen 4 efsane oyun

Meral Erden: Dünya Görüntü Oyunları Onur Listesi'ne 4 yeni oyun daha eklendi: İşte listeye eklenen 4 efsane oyun 5

Strong National Museum of Play (Stronge Ulusal Oyun Müzesi), bu yılın World Görüntü Game Hall of Fame (Dünya Görüntü Oyunları Onur Listesi) listesine giren yeni oyunları açıkladı. 2023 yılında listeye dört yeni oyun katıldı: The Last of Us, Wii Sports, Barbie Fashion Designer ve Computer Space. Bu oyunlar, vakit içindeki tesirleri ve popülerlikleri de dahil olmak üzere bir dizi kritere nazaran seçildi.

The Last of Us

The Last of Us, bu kümenin içerisindeki en yeni oyun olarak dikkat çekiyor. Naughty Dog’un kıyamet sonrası aksiyon macerası, son 10 yılda pek çok kere gündeme geldi. Oyunu temel alan bir TV dizisi, Ocak ayında HBO’da gösterime girdi ve eleştirmenlerden ve izleyicilerden büyük ilgi gördü. Özgün oyunun tekrar imali, Eylül’de PS5 ve Mart’ta PC için sunuldu, lakin ne yazık ki PC sürümünde yayım sırasında pek çok sorun bulunuyordu.

Wii Sports

Wii Sports giriş ekranı

Biraz daha geçmişe gittiğimizde, Wii Sports 2006 yılında sunulmuştu. Kısmen çok başarılı olan Wii ile birlikte verildiği için ve kısmen de herkes onu oynadığı için, eğlenceli spor simülasyonu tüm vakitlerin en çok satan oyunlarından biri haline geldi. Nintendo, geçtiğimiz yıl Nintendo Switch Sports ile oyunun muvaffakiyetini Switch’te tekrar yakalamayı büyük oranda başardı.

Barbie Fashion Designer

1996’da Mattel ve Digital Domain, Barbie Fashion Designer’ı piyasaya sürdü. Bu oyun, oyuncuların, gerçek hayattaki Barbie bebeklerini giydirebilecekleri giysiler tasarlamalarına ve yazdırmalarına imkan tanıyordu. Oyun, iki ayda yarım milyon kopya satarak büyük bir hit oldu.

The Strong’un koleksiyon yöneticisi Kristy Hisert, “Barbie Fashion Designer, kız oyunları hareketi için bir başlangıç noktası haline geldi ve yazılım ve oyun sahnesini sarstı” dedi ve ekledi: “Aynı vakitte kıymetli soruları ve tartışmaları da tetikledi. Kızlar için bir oyun olmak ne manaya geliyor? Hatta ‘kızlar için’ oyunlar olmalı mı? Bu oyunların tesirleri nelerdir? Oyunlar için cinsiyet belirlemenin sonuçları nelerdir?

Computer Space

Computer Space

2023’te listeye katılan son oyun, piyasaya sunulan birinci görüntü oyunuydu. Computer Space, temel olarak bilgisayar laboratuvarlarındaki DEC PDP-1 küçük bilgisayarında bulunan, 1962 tarihli Spacewar!’u temel alan bir Atari oyunuydu. Computer Space’in başarısı, yaratıcıları Nolan Bushnell ve Ted Dabney’i 1971’de Atari isminde “ufak” bir şirket kurmaya teşvik etti.

Bu dört oyunun da World Görüntü Game Hall of Fame’e girmeyi katiyen hak ettikleri rahatlıkla söylenebilir. Bu yılın başka finalistleri ortasında Age of Empires, Angry Birds, Call of Duty 4: Çağdaş Warfare, FIFA International Soccer, Goldeneye 007, NBA 2K, Quake ve Wizardry bulunuyordu. New York, Rochester’da bulunan The Strong müzesi, 2023 adaylarını (ve muhtemelen evvelki yıllardan gelenleri) 30 Haziran’da açılacak olan yeni bir World Görüntü Game Hall of Fame alanında kalıcı olarak sergileyecek.

Exit mobile version