Tekno Takip

“Dünya’daki Mars” için düğmeye basıldı: Yeni Mars simülasyonu başlıyor

Ulaş Utku Bozdoğan: "Dünya'daki Mars" için düğmeye basıldı: Yeni Mars simülasyonu başlıyor 1

Arjantin’in La Rioja kentinden yüz kilometre ve başkent Buenos Aires’ten bin kilometre uzaktaki, kırmızı toprak ve turuncu kanyonlarla dolu Los Colorados milli parkının görünümü Mars’a çok benziyor. İşte bu alanda, Solar54 projesi kapsamında, Mars’ta insan yaşamı simülasyonu için farklı değişkenler üzerinde bir dizi çalışma ve test gerçekleştirecek. Dünya’nın dört bir yanından, Mars’a insan göndermeyi planlayan uzay ajanslarının astronotlarının gelecekteki kızıl gezegen görevleri için burada eğitilmesi bekleniyor.

Mars simülasyon alanı altı kubbeden oluşuyor: Üçü konaklama, yemek pişirme ve mürettebat yaşam alanı, biri hidrofonik sistemle bitki üretimi, biri Cubesats uyduları için kullanılacak. Merkezdeki kubbe ise genel laboratuvar ve uydu için yer istasyonu olarak kullanılacak.

Proje, IoT teknolojisi, sanal gerçeklik ortamları ve sürdürülebilir mobilite geliştiren bir şirket olan FANIoT ve La Rioja yönetimi tarafından finanse ediliyor ve yürütülüyor. Projenin inovasyon Direktörü Ayelen Ebene, La Rioja eyaletinin havacılık endüstrisiyle tarihsel bir bağı olduğunu ve Solar54 olarak adlandırılan bu projenin ekonominin bu sektörünü canlandırmayı ve ülkeyi havacılıkla ilgili bir tedarikçi olarak yeniden konumlandırmayı planladığını açıkladı.

Web sitesinde belirtilenlere göre, Los Colorados bölgesi Dünya’da Mars’a en çok benzeyen yer.

Projenin en önemli yönlerinden biri, sisteminin karbon nötr olması ve tamamen güneş panellerinden güç alması. Kolay taşıma, montaj ve kurulum için sert seramikten üçgen tuğlalardan yapılmış ve modüler bir yapı düşünülmüş.

Kaynak:  Chip

Exit mobile version