Categories: Bilim

Dünya’daki Ömrün Temelinde Zehirli Siyanür mi Yatıyor?

Bilim insanlarının yeni araştırmasına göre, karbon ve hidrojenin yanı sıra, zehirli siyanür de yaşamın yapı taşlarının oluşumunda önemli bir yere sahip olabilir.

Tarih boyunca siyanür, son derece tehlikeli bir zehir olarak haklı bir üne kavuşmuştur. Biyolojik silah olarak kullanılması her iki Dünya Savaşından 1800’lerin sonlarında Fransa-Prusya savaşına kadar uzanan geniş bir yere sahip.

Ancak Nature dergisinde yayınlanan bir makalede, bir kimyager ekibi, siyanürün insanları öldürmesinin yanı sıra, yaklaşık 4 milyar yıl önce Dünya’nın başlangıcından itibaren yaşamın gelişmesine de yardımcı olmuş olabileceğini öne sürüyor.

Tabii ki o zamanlar dünya çok farklı görünüyordu. Örneğin soluduğumuz oksijen henüz yoktu. California’daki Scripps Araştırma Enstitüsü kimyageri ve çalışmanın baş yazarı Ramanarayan Krishnamurthy, “Siyanür, bugün üzerinde çalıştığımız biyoloji türü için zehirlidir” diyor ve ekliyor: “Ama biyoloji bununla nasıl başa çıkacağını biliyorsa zehirli olmayabilir.

Araştırmacılar, bir laboratuvarda temel olarak Dünya’nın erken dönemlerinde bulunan bir grup molekülü bir araya getirdi ve bu karışımın içerisine siyanür kattı.

İronik bir şekilde bu tehlikeli maddeler, ılımlı reaksiyon koşulları altında ve göreceli olarak az sayıda adımla yaşamın en basit bileşenlerinin sentezlenmesine yardımcı oldu. Her şey şaşırtıcı derecede basitti. Krishnamurthy, “Bu kadar basit olduğunda bazen sizi korkutuyor” diyor ve devam ediyor: “Doğru yorumladığımızdan emin olmak için bunu üç veya dört farklı kişi tarafından kontrol ettirdik.

Ekip, bu eşsiz mekanizmanın, yaşamın köklerine giden bu biyolojik yolun “ilk gösterimini” işaret ettiğini ve aşırı reaksiyon koşulları, karmaşık adımlar ve bir güven dokunuşu gerektiren, yaygın olarak kabul edilen, zehirli olmayan alternatifinden çok daha basit olduğunu söylüyor.

Kaynak:  Chip

AddThis Website Tools
Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan

Recent Posts

Instagram’da Takipçi Gizleme Rehberi: Güncel ve Detaylı Yöntemler

Instagram'da takipçilerinizi gizleme yöntemleri hakkında güncel ve detaylı rehber. Takipçilerinizi gizleyerek gizliliğinizi koruyun ve profilinizi…

22 dakika ago

Google’ın YouTube İçin Geliştirdiği Yapay Zekâ Destekli Reklam Özelliği: Peak Points

Google'ın YouTube için geliştirdiği yapay zekâ destekli Peak Points reklam özelliğiyle hedef kitleye ulaşmak daha…

46 dakika ago

“@” İşareti Hakkında Detaylı Bilgi ve Kullanım Yöntemleri

“@” işareti hakkında detaylı bilgiler, kullanım alanları ve pratik yöntemler. İşte iletişimde ve dijital platformlarda…

1 saat ago

WhatsApp’tan Yeni Özellik: Sohbetleri Yapay Zekâyla Özetleyecek

WhatsApp'taki yeni özellik sayesinde sohbetler yapay zeka ile özetlenerek daha hızlı ve kolay bilgiye ulaşmanızı…

2 saat ago

2026 Model Toyota C-HR Tanıtımı ve Özellikleri

2026 Toyota C-HR'nin tanıtımı ve özellikleri hakkında detaylı bilgi. Yeni tasarım, gelişmiş teknolojiler ve performans…

2 saat ago

HONOR’un Yeni Akıllı Telefonları HONOR 400 ve HONOR 400 Pro Tanıtımı

HONOR'un yeni akıllı telefonları HONOR 400 ve HONOR 400 Pro'nun tanıtımını keşfedin. Güçlü özellikler ve…

2 saat ago