Categories: Bilim

Dünya’daki Tüm Okyanus, Deniz ve Göller İçme Suyuna Dönüşseydi Nolurdu? Emin Olun, Hiç İstemezdiniz!

Dünya, akıl almayacak derecede düzenli bir işleyiş içinde. Ekosisteme dair bir şeyi, dışarıdan bir dokunuşla değiştirsek, domino taşları gibi, diğer her düzeni yıkabilecek bir etkisi oluyor.

Günümüzde su, iklim krizi ve küresel ısınmanın etkisiyle sık sık gündeme geliyor. İleride su savaşlarının çıkacağı bile söyleniyor. Peki gezegenimizdeki tüm sular, içme suyuna dönüşseydi neler olurdu? 

İster domino taşı diyelim, ister kelebek etkisi; bunun boyutunu, deniz sularının içme suyuna dönüştürüldüğünde neler olabileceğinden anlayacağız.

Yaşam alanları sular olan balıkların, kendi ekosistemleri dışında bir ortamda yaşaması elbette mümkün değil. Eğer denizler içme suyuna dönüşseydi, kısacası denizlerde hiç tuz olmasaydı, bu birçok balığın ölümüne sebep olurdu. Bahsettiğimiz kelebek etkisiyle de iklimler ve sıcaklık dereceleri değişmeye başlardı.

Keşfedilmemiş türleri öğrenme şansımız olmazdı.

Okyanuslarda yaklaşık 228,450 canlı türü yaşıyor. Üstelik tahmin edilen 2 milyon tür henüz keşfedilmedi bile. Okyanuslarda tuz olmazsa, suların derinliklerindeki henüz keşfetmediğimiz milyonlarca türü de asla öğrenemeyiz.

Aslında yukarıdaki görsele bakınca insan, “Keşfetmemize pek de gerek yok gibi aslında ya…” diye düşünmüyor değil.

Oksijensiz ve besinsiz kalırdık.

Tuzlu suda yaşayan canlılara dahil olan algler, Dünya’daki fotosentezin yarısından sorumlu! Bildiğimiz üzere bu fotosentez, gezegenimize yiyecek oksijen sağlamakta hayati önem taşıyor. Kısacası nefes almamızı sağlıyor.

Eğer tuzlu sular tatlı suya dönüşseydi ve algler yok olsaydı, oksijen seviyemizin düşmesinin yanı sıra atmosfere çok daha fazla karbondioksit salınırdı. Eh, bu da sera gazının etkisiyle Dünya’nın bazı yerlerini dayanılmayacak derecede sıcak yapardı.

Bir domino taşı daha düştü, bu dayanılmayacak derecedeki sıcak, bazı bitki türlerinin de yok olmasına sebep olurdu.

Dünyamızın belirli bölgelerinde sıcaklığın ciddi seviyede artması, şu anda sahip olduğumuz çeşitli bitki türlerinin yok olmasına yol açardı. Başka bir deyişle, besin zinciri bozulmaya başlardı ve insanlar dahil pek çok canlı türü, hayatta kalamazdı.

Okyanus akıntıları, sıcak su ve hava akımlarını eskisi gibi sirküle edemezdi.

Akıntılar; ılık suları Ekvator’dan daha kuzeye taşırken kuzeyden gelen daha soğuk sular, güneydeki daha sıcak bölgeleri soğutur. Ekvator bölgesindeki sıcak sular, daha fazla tuz taşır.

Bu daha sıcak su, daha derine inerken soğuk su üstte kalır. Su, donacak ve buz kütleleri oluşturacak kadar soğur. Anlayacağınız üzere, iklimler yine neye uğradığını şaşırır. 

Özetleyecek olursak, gezegendeki tüm tuzlu sular tatlı suya dönüşseydi çok da uzun süre yaşayamadan hayatımızı kaybederdik!

Kaynaklar: What If, Science ABC, It’s AumSum Time

Kaynak:  Webtekno

Meral Erden

Share
Published by
Meral Erden

Recent Posts

Oppo Reno 13 Pro Özellikleri ve Yenilikleri

Oppo Reno 13 Pro, etkileyici özellikleri ve yenilikleriyle dikkat çekiyor. Gelişmiş kamera sistemi, güçlü işlemci…

4 dakika ago

WhatsApp Business Kullanıcı Sayısı ve Yeni Mesaj Kontrol Özellikleri

WhatsApp Business kullanıcı sayısının artışı ve yeni mesaj kontrol özellikleri hakkında her şey. İşletmenizi büyütmek…

16 dakika ago

Elektrik Kesintisi Sırasında Telefon Sinyali Neden Kaybolmaz?

Elektrik kesintileri sırasında telefon sinyalinin neden kaybolmadığını öğrenin. Bu yazıda, cep telefonlarının sinyal güçlerinin nasıl…

40 dakika ago

2024 Dünya Çapında Elektrikli Araç Satış Raporu

2024 Dünya Çapında Elektrikli Araç Satış Raporu, küresel elektrikli araç pazarındaki büyüme, trendler ve istatistiklerle…

1 saat ago

WhatsApp’tan Sesli Mesajları Metne Dönüştürme Özelliği

WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile konuşmalarınızı kolayca yazıya aktarın. Bu pratik yöntem sayesinde…

2 saat ago

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu

2024 Yılı Elektrikli Otomobil Satış Raporu, elektrikli araç pazarındaki son gelişmeleri, satış rakamlarını ve trendleri…

10 saat ago