Tekno Takip

Dünyanın birinci “Güneş enerjisi” ile çalışan otomobiline merhaba deyin: Lightyear 0!

Şinasi Kaya: Dünyanın birinci "Güneş enerjisi" ile çalışan otomobiline merhaba deyin: Lightyear 0! 5

EV araçlarının başlangıcı sayılan firmalardan olan Lightyear, dünyanın ilk üretime hazır güneş arabasını açıkladı. Lightyear 0, performanstan çok verimliliğe değer veren ve bunun için yenilenebilir en büyük enerji kaynağı olan Güneş’i kullanıyor. Bu araç tamamen yenilenebilir bir alıcı kitlesini hedefliyor.

Güneş enerjili üretime hazır ilk araba

Lightyear 0, altı yıllık bir planlamanın ve geliştirmenin ürünüdür. Lightyear’ı ilk olarak 2019’da, entegre güneş panellerine sahip 169.000 EV’lik Lightyear One‘ı duyurduğunda öğrenmiştik. Bu proje şimdi Lightyear 0 olarak biliniyor ve o zamandan beri çok gelişti (ve ayrıca çok daha pahalı).

Şirkete göre Lightyear 0, 60 kWh pil paketi ve bağımsız olarak kontrol edilen dört tekerlekli motor sayesinde tahmini 625 km menzile sahip olacak (Firmanın açıklama detaylarını burada bulabilirsiniz). Özellikle, aracın sunduğu özellik sayesinde güneş panellerinden günde yalnızca 70 km menzil üretebileceksiniz.

Arabadan tipik EV performansı hiç beklemeyin. Lightyear 0’ın 0’dan 100 KMH’ye çıkması 10 saniye sürüyor ve sadece 160 KM’lik bir maksimum hız sunuyor. Bir EV ile karşılaştırma yaparsak, Tesla Model S Plaid iki saniyenin altında 100 KMH’ye ulaşabilirken, en yüksek hızı 320 KM’dir. Ayrıca Tesla önemli ölçüde daha uygun fiyatlı bir model.

Oyunun adı muhteşem performans değil! Verimlilik

Lightyear 0, sadece 1.574 kilogram ağırlığa ve 0.19‘dan daha düşük rekor kıran bir sürtünme katsayısına (Cd) sahip. Gövdesi kısmen geri dönüştürülmüş karbon fiberden yapılmış ve doğal kaynaklı malzemeler iç mekânın çoğunda bulunuyor.

İlgilenen kişiler şirketin web sitesinden bir Lightyear 0 siparişi verebilir, ancak bu fırsat için şaşırtıcı derecede 250.000 Euro’yu (263.000 $ – 4.501.455₺) ödemeye hazır olmalısınız. İlk otomobillerin Kasım ayında sahiplerine ulaşacağı söyleniyor.

Kaynak:  Teknolojioku

Exit mobile version