Duş alırken telefonları banyoya sokmak, aslında telefonlar için son derece riskli. Burada yalnızca telefonun suya maruz kalması değil, tahmin etmediğiniz çok daha ciddi problemler mevcut.
Kısa bir süre önce, akıllı telefonlarını duş alırken banyoda kullanan iPhone kullanıcıları için önemli bir uyarı yapılmıştı. Bu uyarıya göre, kullanıcılar banyoda duş alırken telefonlarını kesinlikle içeri almamalıdır. Zira banyoda oluşan buhar, yüksek nem seviyelerine yol açarak, zamanla küf oluşumuna neden olabiliyor.
Örneğin, Andi isimli bir TikTok kullanıcısı, iPhone’unu kılıfından çıkardığında hiç de göz alıcı olmayan bir manzarayla karşılaştı. Genelde duş alırken müzik dinlemek için telefonunu yanına alan Andi’nin kılıfının içi, siyah küf ile kaplıydı. Bu durum, iPhone’un duş alırken banyoda tutulması nedeniyle buhardan kaynaklanan yüksek nemin kılıfı nemlendirmesi ile oluşmuştu.
Ayrıca, cihaz suya dayanıklı olsa bile, tek sorun kılıfta oluşan küfler değildi. Cihazın iç donanımları da bu buhardan etkilenip, bozulma riski taşımaktaydı. Andi’nin bu TikTok videosunu izleyenler, bu keşif hakkında değişik yorumlar yaptı. Bazı kullanıcılar, kılıflarını hiç temizlemediklerini belirtirken, diğerleri de iPhone kılıflarını hemen kontrol edeceklerini ifade etti. Andi, bu sorunla karşılaşan tek Apple kullanıcısı değildi; Apple’ın internet sitesinin topluluk forumlarında “Deri Apple Telefon Kılıfında Küf” başlıklı paylaşımlar da yer alıyordu.
Hatta yorumlardan birinde şu ifadeler yer aldı: “Apple deri kılıfında küf ve mantar oluşumu yaşayan başka var mı? Belki ellerim terlediği içindir, ama 50 dolarlık kılıfı evde mantar yetiştirmek için mi satın aldım?” Bu noktada deri kılıflara özellikle dikkat etmek gerekiyor. Zira deri, organik ve gözenekli bir malzeme olduğundan, nemi kolayca içine alıp saklayabilir. Bu da nemli veya ıslak bir ortamla birleştiğinde küf ve mantar oluşumu için ideal koşullar yaratır. Özellikle duş alırken oluşan buhar, bu koşulları daha da arttırır.
Diğer yandan, Çevre Koruma Ajansı (EPA)’na göre küf, neredeyse her ortamda var olabilir ve nem olduğu sürece neredeyse her şeyin üzerinde yetişebilir. Yani banyoda beliren siyah küfün sebebi, yüksek nem ve yetersiz havalandırmadır. Siyah küf, toksik ve toksik olmayan türleri içerebilir, fakat çoğu insan bunun zararlı olduğunu düşünmektedir. Herhangi birine maruz kalmak, öksürük, hapşırma ve burun akması gibi semptomlarla sonuçlanabilir. Toksik siyah küf ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Mantara maruz kalmak, astım ve solunum problemleri yaratabilir. Toksik siyah küf ile normal küfü ayırt etmek zor olsa da, toksik olanın genellikle daha yoğun bir kokusu ve daha yapışkan bir görünümü vardır.
Özetle, en güvenli seçenek banyoyu iyi havalandırmak ve telefonu duş esnasında içeri sokmamaktır.
Kaynaklar: Mashable, Daily Mail
İlginizi çekebilir:
OpenAI'nın yeni yapay zekâ aracı Operator, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiş yenilikçi bir platformdur. Verimliliği…
iPhone SE 4, A18 işlemci ile performansını bir üst seviyeye taşıyor. Daha hızlı işlem yapabilme,…
EA'nın satış tahminlerinde yaşanan düşüş, EA SPORTS FC 25 ve Dragon Age: The Veilguard gibi…
Xbox Developer Direct 2025 etkinliğinde tanıtılan en yeni oyunlar hakkında detaylı bilgiler edinin. Oyun dünyasındaki…
Geleceğin güvenlik gücü RT-G Robotu, gelişmiş teknolojisi ve yapay zeka yetenekleriyle güvenliği sağlamak için tasarlandı.…
Yıldızlı Optik Fiber Teknolojisi, CES 2025'teki en son yenilikleriyle dikkat çekiyor. Bu devrim niteliğindeki teknoloji,…