Categories: Bilim

Esnedikçe Renk Değiştiren Gereç Geliştirildi

Yüz yıldan fazla süre önce, 1908 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülen bir teknik, bugünün bilim dünyasında yeni bir malzemenin geliştirilmesini sağladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, Gabriel Lippmann’ın fotoğrafik olaylarda renklerin karışmasını engelleyen yönteminden faydalanarak esnedikçe renk değiştiren bir materyal geliştirdi.

Esnedikçe renk değiştiren materyaller bugüne kadar laboratuvar ortamında da geliştirilmişti. Fakat bu materyallerin geliştirilme süreci genellikle fazlasıyla uğraş ve para gerektiriyordu. MIT’deki ekip ise Lippmann’ın tekniğinden faydalanarak çok daha ucuz maliyetle esnedikçe renk değiştiren materyal geliştirmeyi başardı.

Esnedikçe renk değiştiren materyal:

Yeni geliştirilen materyalin rengi, gerilme kuvvetine maruz kaldığında görülebilir ışık spektrumunda dolaşıyor ve önce kırmızı, sonra yeşil ve en sonunda maviye dönüşüyor. Tüm renkler, materyal üzerinde yukarıdaki videoda da gösterildiği şekilde gözle görülebiliyor. Tabii tüm bunlar, Lippmann’ın tekniği ve genellikle hologram oluşturmak için kullanılan ‘fotoelastomer’ adı verilen bir materyalin birleştirilmesiyle gerçekleşiyor.

Yeni geliştirilen materyal, MIT ekibine göre özellikle stres ve gerginliğin gözlemlenmesi gereken mekanik aletlerin sensörleri olarak kullanılma potansiyeline sahip. Yeni materyal, bu konuda mevcut olarak kullanılan elektronik cihazların yerini alabilir. Bununla birlikte materyal, medikal bandajlarda bandajın ne kadar gergin yapıştırıldığını gözlemlemek için veya sadece eğlence için kıyafetlerde bile kullanılabilir.

Yeni materyalin en ilginç yanlarından biriyse materyalde kullanılan Lippmann tekniğinin ilk kez ticari olarak bir kullanım alanı bulmuş olmasıydı. Lippmann’ın geliştirdiği teknik, zamanında herhangi bir kullanım alanına sahip değildi.

Kaynak:  Webtekno

Ulaş Utku Bozdoğan

Teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri titizlikle takip edip bu konuda derinlemesine analizler sunan bir yazar. bilgi teknolojileri, yapay zeka, mobil teknolojiler ve dijital trendler gibi konularda geniş bir bilgi birikimine sahip. Teknolojinin hızla değişen dünyasındaki yenilikleri sade ve anlaşılır bir dille aktarma çalışır. Teknolojinin getirdiği dönüşümleri yakından izleyen ve bu konudaki görüşlerini etkileyici bir şekilde paylaşan Ulaş Utku Bozdoğan, teknoloji haberleri alanında önemli bir ses haline gelir :)

Share
Published by
Ulaş Utku Bozdoğan
Tags: MateryalRenk

Recent Posts

Steam Disk Yazma Hatası ve Çözüm Yöntemleri

Steam disk yazma hatasıyla karşılaşıyorsanız, bu makalede sorunun nedenlerini ve etkili çözüm yöntemlerini keşfedin. Oyunlarınızı…

6 dakika ago

Oppo Reno 13 Pro Özellikleri ve Yenilikleri

Oppo Reno 13 Pro, etkileyici özellikleri ve yenilikleriyle dikkat çekiyor. Gelişmiş kamera sistemi, güçlü işlemci…

55 dakika ago

WhatsApp Business Kullanıcı Sayısı ve Yeni Mesaj Kontrol Özellikleri

WhatsApp Business kullanıcı sayısının artışı ve yeni mesaj kontrol özellikleri hakkında her şey. İşletmenizi büyütmek…

1 saat ago

Elektrik Kesintisi Sırasında Telefon Sinyali Neden Kaybolmaz?

Elektrik kesintileri sırasında telefon sinyalinin neden kaybolmadığını öğrenin. Bu yazıda, cep telefonlarının sinyal güçlerinin nasıl…

2 saat ago

2024 Dünya Çapında Elektrikli Araç Satış Raporu

2024 Dünya Çapında Elektrikli Araç Satış Raporu, küresel elektrikli araç pazarındaki büyüme, trendler ve istatistiklerle…

2 saat ago

WhatsApp’tan Sesli Mesajları Metne Dönüştürme Özelliği

WhatsApp'tan sesli mesajları metne dönüştürme özelliği ile konuşmalarınızı kolayca yazıya aktarın. Bu pratik yöntem sayesinde…

3 saat ago