Tekno Takip

G7 ülkeleri Rus gücüne yeni yaptırımlar uygulayabilir: Türkiye de etkilenebilir

Meral Erden: G7 ülkeleri Rus gücüne yeni yaptırımlar uygulayabilir: Türkiye de etkilenebilir 5

Meral Erden: G7 ülkeleri Rus gücüne yeni yaptırımlar uygulayabilir: Türkiye de etkilenebilir 1 Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi üyeden oluşan G7 ülkelerinin bu hafta Japonya’da yapacakları zirvede Rusya’nın güç ihracatına yönelik yeni adımları atacakları belirtiliyor. Rusya’ya yönelik yaptırımları sıkılaştırma planları dolaylı yoldan Türkiye’yi de olumsuz etkileyebilir.

Rus gücüne yeni yaptırımlar geliyor

19-21 Mayıs toplantıları sırasında önderler tarafından açıklanan yeni tedbirlerin üçüncü ülkeleri kapsayan yaptırımlardan kaçınmayı hedefleyeceği ve Rusya’nın gelecekteki enerji üretimini baltalamayı ve Rusya’nın ordusunu destekleyen ticareti engellemeyi amaçladığı belirtildi. ABD’li yetkililer ayrıyeten G7 üyelerinin yaptırımlara yaklaşımlarını, en azından belli mal kategorileri için, onaylanmış eserler listesinde yer almadıkları sürece tüm ihracatın otomatik olarak yasaklanacağı formda düzenlemeyi kabul etmelerini bekliyor.

Bu yeni kuralların tam olarak hangi alanlarda uygulanacağı hala tartışılıyor. ABD ve AB tam olarak birebir ortak görüşe sahip değil. ABD tümden bir engellemenin akabinde kategori kategori muafiyetler getirilmesi fikrini öne sürüyor. AB ise bu yaklaşımdan yana değil. Üst seviye bir Alman hükümet yetkilisi “Bazen tartışılan ‘önce her şeyi yasaklayalım ve istisnalara müsaade verelim’ yaklaşımı bize nazaran işe yaramayacak. Çok lakin çok kesin olmak ve istenmeyen yan tesirlerden kaçınmak istiyoruz.” dedi. 

Dolayısıyla G7 tepesinde alınacak karar Rusya’nın güç ihracatı açısından değerli olacak. Bilindiği üzere Türkiye’nin güç ithalatı geçtiğimiz yıl 100 milyar dolara yaklaşmıştı. Şubat ayında biten 12 aylık süreçte Türkiye, ithal ettiği toplam 53,5 milyar metreküplük doğalgazın yüzde 39’unu Rusya’dan almıştı. Yaptırımların şimdilik Türkiye üzere üçüncü ülkeleri kapsamaması düşünülse de yaptırımların sıkılaştırılması bu durumu etkileyebilir. Öte yandan yeni yaptırımlar, Rusya’nın müsaade verdiği tahıl koridorunu da riske sokabilir.

Exit mobile version