Tekno Takip

Geri Dönüştürülmüş Plastik de Sağlığımızı Tehdit Ediyor

Meral Erden: Geri Dönüştürülmüş Plastik de Sağlığımızı Tehdit Ediyor 7

Dünyamız, on yıllardır ürettiğimiz sayısız plastik malzeme ile kirlenmeye devam ederken bu kirlilik artık canlılarımızı da ciddi anlamda etkilemeye başladı. Özellikle denizler ve okyanuslarda artan kirlilik, besin zincirinin en temel halkası olan küçük canlıların yok olmasına neden oluyor.

Plastik atığın artmaması için plastiğin geri dönüştürülmesi de giderek artarken bugün Greenpeace’den önemli bir rapor geldi. Çevreci sivil toplum kuruluşu, plastiğin geri dönüştürülmesinin de doğaya ve insanlara zarar verdiğini ortaya koydu.

Geri dönüştürülmüş plastik ve bu süreç, insan hayatını da riske atıyor: 

Greenpeace’in 24 Mayıs tarihli “Forever Toxic” raporuna göre hem geri dönüştürülmüş plastik hem de plastiğin geri dönüştürülme süreci, doğayı ve insan hayatını olumsuz etkiliyor. Üstelik hiç de azımsanmayacak seviyede.

Plastiğin üretim sürecinde 13 bin farklı kimyasalın kullanıldığını belirten rapor, bu kimyasallardan 3 bin 200’ünün zehirli olduğuna dikkat çekti. Üstelik zehirli kimyasalların sayısının, geri dönüştürülmüş plastiklerde daha fazla olduğu kaydedildi.

Greenpeace, geri dönüştürülmüş plastiklerin bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarda kanser, kardiyovasküler hastalıklar, obezite ve diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirildiğini kaydetti.

İyi de geri dönüştürülmüş plastik nasıl zararlı oluyor? İşte Greenpeace’in cevabı:

Greenpeace’e göre plastiğin geri dönüştürülmesinde kontrolsüz bir şekilde zehirli içeriğin ortaya çıktığını belirtti. Buna neden olan 3 süreç şu şekilde paylaşıldı:

Bu fikri bilimsel çalışmalarla destekledi:

Doğaya verilen zararları ortaya koyan araştırmalar:

İnsan sağlığına verilen zararları ortaya koyan araştırmalar:

Rapor, bu çalışmalar dışında daha pek çok bilimsel çalışma bulgularına da yer veriyordu. Greenpeace’in son raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak:  Webtekno

Exit mobile version